Convenio Colectivo de Empresa de SERVICIO DE SALUD DE LAS ILLES BALEARS de Baleares
Convenios
Convenio Colectivo de Emp...e Baleares

Última revisión
27/04/2009

Modificacion/Interpretacion. Convenio Colectivo de Empresa de SERVICIO DE SALUD DE LAS ILLES BALEARS de Baleares

Empresa Autonómico. Versión VIGENTE. Validez desde 01 de Enero de 2009 en adelante

Tiempo de lectura: 17 min

Tiempo de lectura: 17 min

Documento oficial en PDF(Páginas 28-31)

Instruccio 8/2009 del director general del Servei de Salut de les Illes Balears, sobre jubilacio i prolongacio de la permanencia en el servei actiu del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears (Boletín Oficial de las Islas Baleares num. 60 de 25/04/2009)

Preambulo

La Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, va derogar els estatuts jurídics de personal mèdic, de personal sanitari no facultatiu i de personal no sanitari de les institucions sanitàries de la Seguretat Social. També va unificar i va substituir el règim jurídic aplicable a aquest personal per un nou marc regulador que va posar fi a la dispersió normativa que havia regulat aquest col· lectiu, actualitzat i adaptat al model de l'estat de les autonomies i al concepte i a l'abast actuals de l'assistència sanitària.

En l'article 26 i en la disposició transitòria setena, l'Estatut marc va introduir innovacions importants en matèria de jubilació, que es tradueixen en la reducció de l'edat de jubilació forçosa del personal estatutari de setanta anys a seixantacinc anys. Això no obstant, s'estableixen uns supòsits que possibiliten, en determinades circumstàncies, prolongar la permanència en el servei actiu.

Per això cal dictar unes instruccions que harmonitzin i desenvolupin els procediments que possibilitin al personal estatutari exercir aquest dret, sense perjudici d'una regulació posterior del procediment avaluador de la capacitat funcional prevista en l'article 26 ni de la necessària planificació dels recursos humans dins un pla d'ordenació en la qual s'estableixin les necessitats de l'organització que han de ser preses en consideració per autoritzar la prolongació de la permanència en el servei actiu de les persones que s'acullin al supòsit regulat en l'article 26.

Per tot això, d'acord amb l'article 21 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de les Illes Balears i exercint les funcions que m'atribueix la Resolució de la consellera d'Interior de 31 de març de 2008 de delegació de competències en matèria de personal estatutari en el conseller de Salut i Consum i en el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, dict la següent

Instrucció

Article 1 Objecte

Aquesta instrucció té com a objecte regular el procediment per exercir el dret a prolongar la permanència en el servei actiu, d'acord amb la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut.

Article 2 Àmbit d'aplicació

Aquesta instrucció és aplicable al personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears, ens públic de caràcter autònom adscrit a la conselleria competent en matèria de sanitat.

Article 3 Òrgan competent

En virtut de les delegacions de competències efectuades mitjançant la Resolució de la consellera d'Interior de 31 de març de 2008 (BOIB núm. 47, de 8 d'abril, i la Resolució de correcció d'errades d'aquesta, publicada en el BOIB núm. 60, de 3 de maig) i la Resolució del director general del Servei de Salut de les Illes Balears de 9 d'abril de 2008 (BOIB núm. 48, de 10 d'abril, i la Resolució de correcció d'errades d'aquesta, BOIB núm. 62, de 6 de maig) , els òrgans competents per resoldre la jubilació i la prolongació de la permanència en el servei actiu són aquests:

a) respecte al personal estatutari adscrit als Serveis Centrals, el secretari general del Servei de Salut de les Illes Balears;

b) respecte al personal estatutari adscrit a les gerències respectives, els gerents d'atenció especialitzada i d'atenció primària.

Article 4 Jubilació i prolongació de la permanència en el servei actiu

1. La jubilació forçosa del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears es declara en complir la persona interessada l'edat de 65 anys.

2. Això no obstant, pot prolongar la permanència en el servei actiu el personal estatutari que estigui en algun dels supòsits següents:

a) Supòsit previst en el paràgraf segon de l'article 26.2 de l'Estatut marc: la persona interessada pot sol· licitar prolongar la permanència en el servei actiu fins que compleixi setanta anys d'edat sempre que quedi acreditat que té la capacitat funcional necessària per exercir la professió o desenvolupar les activitats corresponents al seu nomenament. Aquesta prolongació ha de ser autoritzada pel servei de salut corresponent segons les necessitats de l'organització, articulades en el marc dels plans d'ordenació de recursos humans.

b) Supòsit previst en l'article 26.3 de l'Estatut marc: es pot prorrogar el servei actiu a instància de la persona interessada quan en el moment de complir l'edat de jubilació forçosa li faltin sis anys o menys de cotització per tenir dret a la pensió de jubilació. Aquesta pròrroga no es pot prolongar més enllà del dia en què la persona interessada completi el temps de cotització necessari per tenir dret a la pensió de jubilació, sigui quin sigui l'import d'aquesta. La concessió de la pròrroga està supeditada al fet d'acreditar que té la capacitat funcional necessària per exercir la professió o desenvolupar les activitats corresponents al seu nomenament.

Article 5 Requisits per instar a prolongar la permanència en el servei actiu

Pot instar a prolongar la permanència en el servei actiu el personal estatutari que compleixi els requisits següents:

A) En el supòsit del paràgraf segon de l'article 26.2 de l'Estatut marc:

a) Que la persona interessada tengui la capacitat funcional necessària per exercir la professió o desenvolupar les activitats corresponents al seu nomenament.

b) Que la prolongació sigui autoritzada d'acord amb els plans d'ordenació de recursos humans.

c) Que la persona interessada presenti la sol· licitud en el termini establert.

B) En el supòsit de l'article 26.3 de l'Estatut marc:

a) Que a la persona interessada li faltin sis anys o menys de cotització per tenir dret a la pensió de jubilació.

b) Que la persona interessada tengui la capacitat funcional necessària per exercir la professió o desenvolupar les activitats corresponents al seu nomenament.

c) Que la persona interessada presenti la sol· licitud en el termini establert

Article 6 Procediment per sol· licitar la prolongació de la permanència en el servei actiu

El procediment per sol· licitar la prolongació de la permanència en el servei actiu s'ha de tramitar d'acord amb el que disposa aquest article. Supletòriament, hi és aplicable el títol VI de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

A) Iniciació a) Sol· licitud: el procediment s'ha d'iniciar a petició de la persona interessada mitjançant una sol· licitud dirigida a l'òrgan competent, segons el model que s'adjunta com a annexos I i II (depenent del supòsit al qual s'aculli) .

b) Lloc per presentar la sol· licitud: s'ha de presentar per duplicat en el registre de la gerència on la persona interessada presti servei o en qualsevol de les formes i els llocs prevists en l'article 38 de la Llei 30/1992.

c) Termini: la sol· licitud s'ha de presentar amb una antelació mínima de tres mesos (i màxima de sis) a la data en què la persona interessada compleixi l'edat de jubilació forçosa. Si transcorre aquest termini i la persona interessada no ha exercit el dret a prolongar la permanència en el servei actiu l'Administració ha d'iniciar d'ofici el procediment de jubilació forçosa per edat. El fet de presentar la sol· licitud comporta automàticament que no s'iniciï el procediment de jubilació forçosa o que se suspengui si ja s'havia iniciat.

d) Documentació necessària: quan se sol· liciti la pròrroga per mancança del període de cotització necessari per tenir dret a la pensió de jubilació, la persona interessada ha d'adjuntar a la sol· licitud un certificat expedit per l'organisme competent de la Seguretat Social en el qual consti de manera fefaent i clara el temps de cotització que li falta per tenir dret a la pensió de jubilació.

B) Instrucció Abans de dictar la resolució que sigui procedent, l'òrgan competent per resoldre ha de sol· licitar al servei de prevenció corresponent a l'àmbit en el qual la persona interessada estigui prestant servei un informe sobre la capacitat funcional necessària de la persona interessada per exercir la professió o desenvolupar les activitats corresponents al seu nomenament. Aquest informe ha de ser emès en un termini de 30 dies. A tal efecte, la persona interessada ha de comparèixer al lloc i en la data que s'estableixin.

C) Terminació a) L'òrgan competent ha de dictar una resolució sobre la prolongació de la permanència en el servei actiu en un termini de tres mesos comptadors des de la data d'entrada de la sol· licitud en el registre de l'òrgan competent per resoldre. Aquesta resolució posa fi al procediment administratiu.

b) Les sol· licituds de permanència en el servei actiu només poden ser denegades de manera motivada quan la persona interessada no acrediti que compleix els requisits exigits per a cada supòsit de l'article 5 d'aquesta instrucció.

c) La resolució ha de ser notificada a la persona interessada tot indicantli els recursos o les reclamacions que sigui procedent interposarhi en contra, els òrgans davant els quals s'han d'interposar i els terminis per ferho.

d) En el supòsit que l'òrgan competent no dicti una resolució expressa en el termini establert, la sol· licitud s'ha d'entendre desestimada, d'acord amb la disposició addicional vuitena de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 7 Durada i prolongació de la permanència en el servei actiu

1. En els supòsits en què la pròrroga s'autoritzi a l'empara del paràgraf segon de l'article 26.2 de l'Estatut marc, s'ha de concedir fins a l'edat de setanta anys.

2. En els supòsits en què la pròrroga s'autoritzi a l'empara de l'article 26.3 de l'Estatut marc, s'ha de concedir fins al dia en què la persona interessada completi el temps de cotització necessari per tenir dret a la pensió de jubilació.

3. El personal al qual s'hagi autoritzat prolongar la permanència en el servei actiu està obligat a sotmetre's anualment als procediments d'avaluació de la capacitat funcional que n'acreditin l'aptitud per exercir la professió o desenvolupar les activitats corresponents al seu nomenament. Així mateix, l'Administració pot acordar revisarne la capacitat funcional en qualsevol moment quan hi hagi circumstàncies sobrevingudes que ho justifiquin.

4. La persona interessada pot posar fi a la prolongació de la permanència en el servei actiu mitjançant una sol· licitud dirigida a l'òrgan competent amb una antelació mínima de tres mesos a la data de la jubilació sol· licitada, segons el model que s'adjunta com a annex III. Sempre que aquesta sol· licitud s'hagi presentat en el termini establert, determinarà que s'iniciï el procediment de jubilació forçosa per edat, que tindrà efectes des de la data assenyalada per la persona interessada i ha de ser declarada per l'òrgan competent.

5. El procediment de jubilació forçosa s'ha d'iniciar d'ofici quan, malgrat que la persona interessada estigui en la situació de prolongació en el servei actiu, hi concorri alguna de les circumstàncies següents:

a) Quan, d'acord amb el punt 3 d'aquest article, quedi acreditat que la persona interessada no té la capacitat funcional necessària per exercir la professió o desenvolupar les activitats corresponents al seu nomenament.

b) Quan la persona interessada no se sotmeti a les avaluacions de la capacitat funcional preceptives.

c) Quan s'aprovi un pla d'ordenació de recursos humans en que així es disposi.

Article 8 Publicitat

Aquesta instrucció s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i s'ha d'exposar en els taulers d'anuncis de totes les gerències del Servei de Salut de les Illes Balears.

Disposició addicional única El personal estatutari que estigui en una situació administrativa diferent a la de servei actiu i vulgui prolongar la seva permanència pot fer reserva d'aquest dret per a quan es reincorpori al servei actiu. A aquest efecte, amb una antelació mínima de tres mesos a la data en què es compleixi l'edat de jubilació forçosa, la persona interessada ha de dirigir un escrit a l'òrgan competent per acordar la jubilació. L'entrada en el registre d'aquest escrit determina que no s'iniciï o que se suspengui el procediment de jubilació forçosa per edat, cosa que s'ha de comunicar a la persona interessada.

Disposició transitòria primera S'ha d'entendre que el personal que hagi complert seixanta i cinc anys d'edat i estigui en la situació de servei en entrar en vigor aquesta instrucció té prolongada la permanència en el servei actiu fins que compleixi com a màxim setanta anys d'edat, sempre que compleixi els requisits i les condicions establerts en aquesta instrucció. Això no obstant, es pot donar per finalitzada la prolongació d'ofici o a instància de part d'acord amb el que estableix l'article 7 d'aquesta Instrucció.

Disposició transitòria segona Les persones a les quals, en entrar en vigor aquesta instrucció, els quedin menys de tres mesos per complir l'edat de jubilació forçosa i vulguin prorrogar la permanència en el servei actiu han de presentar la sol· licitud, en tot cas, abans de la data en què compleixin 65 anys d'edat.

Disposició final única Aquesta instrucció entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

El director general. Josep M. Pomar Reynés (per delegació de la consellera d'Interior, BOIB núm. 47/2008; correcció d'errades en el BOIB núm. 60/2008) ANNEX I/

Palma, 17 d'abril de 2009

ANEXO I

SOL· LICITUD DE PROLONGACIÓ DE PERMANÈNCIA EN ACTIU FINS A COMPLIR 70 ANYS D'EDAT (paràgraf segon de l'art. 26.2 de l'Estatut marc) /SOLICITUD DE PROLONGACIÓN DE PERMANENCIA EN ACTIVO HASTA CUMPLIR 70 AÑOS DE EDAD (párrafo segundo del art. 26.2 del Estatuto marco)

A) DADES DE LA PERSONA SOL· LICITANT/DATOS DE LA PERSONA SOLICITANTE LLINATGES/APELLIDOS NOM/NOMBRE DNI/NIF CENTRE/CENTRO CATEGORIA PROFESSIONAL/CATEGORÍA PROFESIONAL DOMICILI/DOMICILIO CP LOCALITAT/LOCALIDAD PROVÍNCIA/PROVINCIA TELÈFON/TELÉFONO

B) EXPÒS/EXPONGO Que complesc els requisits que exigeix per a aquest supòsit la Instrucció 08/2009 del director gerent del Servei de Salut de les Illes Balears, sobre jubilació i prolongació de la permanència en actiu del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

Que cumplo los requisitos que exige para este supuesto la Instrucción 08/2009 del director gerente del Servicio de Salud de las Islas Baleares, sobre jubilación y prolongación de la permanencia en activo del personal estatutario del Servicio de Salud de las Islas Baleares.

C) SOL· LICIT/SOLICITO Prolongar la permanència en el servei actiu fins als 70 anys, a l'empara del paràgraf segon de l'article 26.2 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, i de la Instrucció 08/2009 del director gerent del Servei de Salut de les Illes Balears, sobre jubilació i prolongació de la permanència en actiu del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

Prolongar la permanencia en el servicio activo hasta los 70 años, al amparo del párrafo segundo del artículo 26.2 de la Ley 55/2003, de 16 de diciembre, del Estatuto marco del personal estatutario de los servicios de salud, y de la Instrucción 08/2009 del director gerente del Servicio de Salud de las Islas Baleares, sobre jubilación y prolongación de la permanencia en activo del personal estatutario del Servicio de Salud de las Islas Baleares.

Lloc i data/Lugar y fecha Signatura/Firma GERÈNCIA DE../GERENCIA DE.. SECRETARIA GENERAL DEL SERVEI DE SALUT/SECRETARÍA GENERAL DEL SERVICIO DE SALUD

ANNEX II/ANEXO II SOL· LICITUD DE PROLONGACIÓ DE PERMANÈNCIA EN ACTIU FINS A COMPLETAR EL TEMPS NECESSARI PER TENIR DRET A LA PENSIÓ DE JUBILACIÓ (art. 26.3 de l'Estatut marc) /SOLICITUD DE PROLONGACIÓN DE PERMANENCIA EN ACTIVO HASTA COMPLETAR EL TIEMPO NECESARIO PARA TENER DERECHO A LA PENSIÓN DE JUBILACIÓN (art. 26.3 del Estatuto marco)

A) DADES DE LA PERSONA SOL· LICITANT/DATOS DE LA PERSONA SOLICITANTE LLINATGES/APELLIDOS NOM/NOMBRE DNI/NIF CENTRE/CENTRO CATEGORIA PROFESSIONAL/CATEGORÍA PROFESIONAL DOMICILI/DOMICILIO CP LOCALITAT/LOCALIDAD PROVÍNCIA/PROVINCIA TELÈFON/TELÉFONO

B) EXPÒS/EXPONGO Que complesc els requisits que exigeix per a aquest supòsit la Instrucció 08/2009 del director gerent del Servei de Salut de les Illes Balears, sobre jubilació i prolongació de la permanència en actiu del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

Que cumplo los requisitos que exige para este supuesto la Instrucción 08/2009 del director gerente del Servicio de Salud de las Islas Baleares, sobre jubilación y prolongación de la permanencia en activo del personal estatutario del Servicio de Salud de las Islas Baleares.

C) SOL· LICIT/SOLICITO Prolongar la permanència en el servei actiu fins al dia … d … de …, data en què completaré els períodes de cotització necessaris per tenir dret a la pensió de jubilació, a l'empara de l'article 26.3 de La Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, i de la Instrucció 8/2009 del director gerent del Servei de Salut de les Illes Balears, sobre jubilació i prolongació de la permanència en actiu del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

A aquest efecte, adjunt el certificat de cotitzacions a la Seguretat Social, en el qual consta que en total hi he cotitzat durant un període de.. anys, .. mesos i.. dies, per la qual cosa em falten.. anys,.. mesos i.. dies per completar el període mínim de cotització a la Seguretat Social per tal de tenir dret a la pensió de jubilació, d'acord amb la legislació vigent.

Prolongar la permanencia en el servicio activo hasta el día.. de.. de .., fecha en que completaré los períodos de cotización necesarios para tener derecho a la pensión de jubilación, al amparo del artículo 26.3 de la Ley 55/2003, de 16 de diciembre, del Estatuto marco del personal estatutario de los servicios de salud, y de la Instrucción 8/2009 del director gerente del Servicio de Salud de las Islas Baleares, sobre jubilación y prolongación de la permanencia en activo del personal estatutario del Servicio de Salud de las Islas Baleares.

A tal efecto, adjunto el certificado de cotizaciones a la Seguridad Social, en el cual consta que en total he cotizado durante un período de.. años,.. meses y.. días, por lo cual me faltan.. años,.. meses y.. días para completar el período mínimo de cotización a la Seguridad Social con el fin de tener derecho a la pensión de jubilación, de acuerdo con la legislación vigente.

Lloc i data/Lugar y fecha Signatura/Firma GERÈNCIA DE../GERENCIA DE.. SECRETARIA GENERAL DEL SERVEI DE SALUT/SECRETARÍA GENERAL DEL SERVICIO DE SALUD

ANNEX III/ANEXO III SOL· LICITUD DE FINALITZACIÓ DE PERMANÈNCIA EN ACTIU/SOLICITUD DE FINALIZACIÓN DE PERMANENCIA EN ACTIVO

A) DADES DE LA PERSONA SOL· LICITANT/DATOS DE LA PERSONA SOLICITANTE LLINATGES/APELLIDOS NOM/NOMBRE DNI/NIF CENTRE/CENTRO CATEGORIA PROFESSIONAL/CATEGORÍA PROFESIONAL DOMICILI/DOMICILIO CP LOCALITAT/LOCALIDAD PROVÍNCIA/PROVINCIA TELÈFON/TELÉFONO

B) EXPÒS/EXPONGO Tenc concedida la prolongació de la permanència en el servei actiu en virtut d'una resolució amb data d.. d.. de..

Tengo concedida la prolongación de la permanencia en el servicio activo en virtud de una resolución con fecha de.. de.. de..

C) SOL· LICIT/SOLICITO Que finalitzi la prolongació de la permanència en el servei actiu amb data d.. d.. de.., a l'empara de la Instrucció 08/2009 del director gerent del Servei de Salut de les Illes Balears, sobre jubilació i prolongació de la permanència en actiu del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

Que finalice la prolongación de la permanencia en el servicio activo con fecha de.. de.. de.., al amparo de la Instrucción 08/2009 del director gerente del Servicio de Salud de las Islas Baleares, sobre jubilación y prolongación de la permanencia en activo del personal estatutario del Servicio de Salud de las Islas Baleares.

........,.... d......... de........ Lloc i data/Lugar y fecha Signatura/Firma

GERÈNCIA DE../GERENCIA DE.. SECRETARIA GENERAL DEL SERVEI DE SALUT/SECRETARÍA GENERAL DEL SERVICIO DE SALUD

REGISTRE D'ENTRADA DATA D'ENTRADA