Convenio Colectivo de Empresa de BASSOLS ENERGIA, S.A. (17001282011998) de Girona
Convenios
Convenio Colectivo de Emp... de Girona

Última revisión
12/02/2019

C. Colectivo. Convenio Colectivo de Empresa de BASSOLS ENERGIA, S.A. (17001282011998) de Girona

Empresa Provincial. Versión VIGENTE. Validez desde 01 de Enero de 2018 en adelante

Tiempo de lectura: 57 min

Tiempo de lectura: 57 min

Resolució per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de l?empresa Bassols Energia, SA, d?Olot, per als anys 2018 - 2021 (codi de conveni núm. 17001282011998) (Boletín Oficial de Girona num. 30 de 12/02/2019)

DEPARTAMENT DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLI

Serveis Territorials a Girona

 

Resolució per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de l’empresa Bassols Energia, SA, d’Olot, per

als anys 2018 - 2021 (codi de conveni núm. 17001282011998)

 

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de l’empresa Bassols Energia, SA, d’Olot, subscrit, d’una banda, pel representant de l’empresa, i de l’altra, pels dels seus treballadors, el dia 1 d’octubre de 2018, i d’acord amb el que estableixen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el Text refós de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 289/2016, de 30 d’agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i altres normes d’aplicació,

 

Resolc:

 

–1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de l’empresa Bassols Energia, SA, d’Olot, per als anys 2018 - 2021 (codi de conveni núm. 17001282011998) al Registre de convenis i acords col·lectius de treball dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona.

–2 Disposar la seva publicació en el BOP de Girona.

 

Girona, 18 de gener de 2019

 

Marta Casacuberta i Solà Directora dels Serveis Territorials

 

Transcripció literal del text original signat per les parts

XVII Conveni col·lectiu de treball de l’empresa Bassols Energia, SA, i els seus treballadors (període 2018-2021) 

 

Capítol primer

 

Article 1. Àmbit personal

Aquest Conveni col·lectiu afecta a tots els treballadors fixes i eventuals, i en queda exclòs tot el personal directiu.

 

Article 2. Àmbit territorial

Tot el que estableix aquest Conveni col·lectiu s’aplicarà a tots els centres de treball de l’empresa Bassols Energia, SA.

 

Article 3. Àmbit temporal

La durada del Conveni serà de 4 anys, des del dia 1 de gener de 2018 fins el dia 31 de desembre de 2021.

 

Article 4. Revisió salarial

 

Per l’any 2018 s’acorda un increment salarial de l’1,8% per tots els termes econòmics del conveni. Per l’any 2019 l’increment salarial serà del 2,0 %. Queda pendent de negociació la revisió pels anys 2020 i 2021.

 

Article 5. Pròrroga i denúncia

5.1 Aquest Conveni serà prorrogat tàcitament any a any, sempre i quan no sigui denunciat amb una antelació de 3 mesos al seu venciment.

5.2En cas de pròrroga del Conveni, es revisarà la part econòmica a 1 de gener, d’acord amb el contingut de l’article 4, i sempre sobre els salaris i retribucions cobrats el 31 de desembre anterior.

 

Article 6. Vinculació a la totalitat

Les representacions econòmica i social consideren el pactat com un tot indivisible, de manera que si l’organisme competent, en ús de les facultats reglamentàries, no ho aprova en la seva totalitat, es considerarà aquest Conveni com a nul i sense efecte.

 

Article 7. Compensacions i absorció

Els salaris fixats en l’Annex I d’aquest conveni seran compensables i absorbibles en la seva totalitat i en el seu còmput anual

per les retribucions que actualment estan cobrant els treballadors.

 

Article 8. Garanties personals i de treball

Es mantindran a títol individual les condicions de treball que siguin superiors a les establertes en el present Conveni considerades en conjunt i còmput anual.

 

Article 9. Prelació de normes

9.1 El present Conveni constitueix un dret necessari amb força d’obligatorietat.

9.2 En el regulat i el no previst en aquest Conveni s’atendrà al que disposa l’Estatut dels treballadors i a les altres normes d’aplicació general.

 

Article 10. Comissió Paritària

10.1 La Comissió Paritària d’aquest Conveni estarà formada per 2 representants de l’empresa i 3 representants dels treballadors.

 

10.2 Aquesta Comissió Paritària tindrà la funció, entre d’altres, d’interpretar el contingut del conveni i qualsevol altra que per llei li sigui atribuïda.

 

Es reunirà dins del termini màxim de 30 dies des que se li demani la seva actuació, i haurà de resoldre la qüestió que se li plantegi en el termini màxim de quinze dies. La convocatòria la pot fer qualsevol dels seus membres que hagi rebut l’escrit de sol·licitud d’actuació.

 

En cas que no s’arribi a cap solució, la pròpia Comissió Paritària derivarà el tema al Tribunal Laboral de Catalunya, a fi i efecte que procedeixi a iniciar el corresponent procediment d’arbitratge. La resolució d’aquest Tribunal serà d’obligatori compliment, i la seva interpretació serà la que resolgui definitivament la controvèrsia.

 

10.3 En el supòsit que l’empresa, de conformitat amb l’art. 82.3 de l’Estatut dels treballadors pretengui no aplicar alguns dels punts establerts en l’esmentat article, haurà de seguir el

procediment establert en l’article 41 de l’Estatut dels treballadors, en consonància amb l’article 82.3 de l’Estatut dels treballadors. En cas que s’arribi a un acord, aquest s’aplicarà de forma automàtica. En cas de finalització del període consultes amb desacord, les parts hauran  de  traslladar  el  tema  al  Tribunal Laboral  de Catalunya,  a fi i efecte de  que, mitjançant  el corresponent  procediment d’arbitratge,  resolgui de forma definitiva   el tema d’inaplicació pretès per l’empresa

 

Organització del treball 

 

Article 11. Norma general

L’organització tècnica i pràctica del treball és facultat de la Direcció de l’empresa, d’acord amb el que estableix l’Estatut dels treballadors.

 

Article 12. Classificació laboral

Correspon a l’empresa establir el sistema de classificació de tots  els  llocs  de  treball  i  concretar  els  Grups  Professionals  de  manera que possibilitin tant la mobilitat funcional com la polivalència (tenint en compte que l’activitat de la companyia es basa en la generació, distribució i comercialització), així com determinar les funcions essencials que corresponen a cada lloc:

 

Grup

Nivell


I - DIRECCIÓ I CAPS DE DEPARTAMENT

I II III

 

I

II - COMANDAMENTS

II

 

III

 

IV

 

I

 

II

III - TÈCNICS

III

 

IV

 

V

 

VI

 

Grup

Nivell

 

I

 

II

IV - ESPECIALISTES

III

 

IV

 

V

 

VI

V – COL·LABORADORS / SERVEIS

I

 

Les posicions que formen part de cada Grup Professional es diferencien pel nivell de coneixements requerits així com pel seu

perfil competencial:

 

GRUP

PERFIL COMPETENCIAL

CONEIXEMENTS

I - DIRECCIÓ / CAPS DE DEPARTAMENT

Generalista. Visió estratègica.

Alt grau de coneixements professionals.

Definició d’objectius i presa de decisions.

Alta i directa responsabilitat en la gestió d’una o diferents àrees funcionals.

Gestió de projectes complexes. Gestió d’equips i persones.

Presa de decisions que incideix directament en el Compte d’Explotació.

Doctorat, o Llicenciatura o titulació equivalent. Experiència crítica consolidada i Experiència en el sector

II - COMANDAMENTS

Rol d’elevada responsabilitat, especialització i complexitat. Desenvolupament de l’estratègia per aconseguir objectius i resultats a través de l’equip.

Coordinació i supervisió del seu equip de treball en l‘execució de tasques heterogènies de generació, distribució, manteniment, administració, comercialització, ...

Orienta, instrueix i dirigeix. Administra el dia a dia. Activitat intel·lectual i interrelació humana.

Nivell mig d’autonomia i complexitat. Eficiència en la gestió dels processos establerts. Gestió de persones.







Titulació universitària de grau Mig/ Superior, o Formació Professional, o Cicles Formatius de Grau Superior,o

Experiència professional equivalent acreditada

III - TÈCNICS

Desenvolupament de funcions pròpies de col·laborador individual.

Coneixements amplis i alta qualificació, iniciativa i responsabilitat.

Tasques tècniques complexes i de contingut intel·lectual. Millora de processos dins del seu àmbit d’ activitat o funció. Promou l’ús de la tecnologia per a optimitzar los processos.

IV - ESPECIALISTES

Coneixements professionals, aptituds pràctiques i capacitat de raonament.

Suport a les activitats de generació, distribució i comercialització de l’energia mitjançant la realització d’activitats administratives i de gestió, tasques productives o tasques auxiliars.

Execució autònoma de tasques sota supervisió.

Cicles Formatius de rau Superior o Batxillerat, o

Formació Professional, o Experiència acumulada en el lloc de treball

V – COL·LABORADORS I SERVEIS

Activitats i tasques senzilles corresponents a processos normalitzats.

Instruccions concretes i específiques.

Escassa autonomia. Alta dependència.

ESO

Certificat d’Escolaritat o

equivalent

Coneixements elementals Sense necessitat de formació específica prèvia ni període d’adaptació Experiència acumulada en el lloc de treball.

 

Tots els llocs de treball queden així enquadrats en el grup professional que els hi correspongui per la seva posició en l’estructura organitzativa i retributiva actual.

 

Article 13. Treballs de categoria superior

13.1. En cas que per necessitats de l’empresa, un treballador realitzi funcions de categoria superior a la seva categoria, per un temps superior a sis mesos durant un any o bé a vuit mesos durant dos anys, de forma continuada, podrà informar a la direcció de l’empresa per tal de considerar, si s’escau, la categoria més adequada per les noves funcions.

 

Capítol segon. Règim econòmic 

 

Article 14. Taula salarial

El personal subjecte a aquest Conveni percebrà durant l’any 2018 el salari fix i els plusos segons figuren a l’Annex I.

 

Article 15. Composició del salari anual i forma de pagament.

1. Salari fix: Serà el que s’estableix a les taules que figuren en l’Annex I. S’abonarà en 12 mensualitats.

2. Pagues extres: 2 pagues extres, iguals cada una d’elles al salari base. La data límit d’abonament serà el dia el 15 de juny i el dia 15 de desembre.

3. Pagament de la nòmina mensual: s’abonarà sempre abans que finalitzi el mes en curs.

Tenen dret a percebre el “Complement d’Activitat” els treballadors que tenien contracte fix a data 1 de gener de 2013.

S’abonarà en 12 mensualitats.

 

Altres conceptes econòmics

 

Article 16. Antiguitat consolidada

A partir del dia 1 de juliol del 2013 no es meritaran, pel concepte d’antiguitat, més triennis. L’import que a dia 1 de gener del

2013 tingui meritat cada treballador es mantindrà de forma indefinida dins el concepte “Antiguitat consolidada”.

 

Article 17. Plus d’assistència

Serà el que s’estableix a les taules que figuren en l’Annex I. Es meritarà per jornada complerta treballada, segons cinc dies

laborables setmanals. No es retribuirà en dies de vacances ni de permís.

 

Article 18. Plus Brigada

Es meritarà per jornada complerta treballada, segons cinc dies laborables setmanals i per les categories que correspongui. No es retribuirà en dies de vacances ni de permís. L’import serà de 8,76 €/dia pel 2018 i 8,93 €/dia pel 2019.

 

Article 19. Plus de Retén

Es programarà el calendari anual de retens, per tècnics i operaris.

 

19.1 de tècnics: El cobraran tots aquells tècnics que, per necessitats del servei, estiguin obligats a estar a disposició de l’empresa les 24 hores. Es retribuirà per blocs setmanals a 489,28 €/setmana durant el 2018 i 499,07 €/setmana el 2019. Tindrà la consideració de tècnic tota persona que està en el grup I, II ó III i fa la guàrdia de tècnic, gestionant i operant la xarxa elèctrica de mitja i alta tensió, per tant i fa la guàrdia de bloc setmanal.

 

19.2 Categories d’operaris: El cobraran tots aquells operaris que, per necessitats del servei, estiguin obligats a estar a disposició de l’empresa les 24 hores. Es retribuirà per blocs setmanals i es meritarà per dies, considerant els dissabtes, diumenges i festius, com a dobles. L’import diari serà:

- de l’1 de gener de 2018 a 30 de setembre del 2018: 22,07 €/dia

- de l’1 d’octubre de 2018 a 31 de desembre de 2018: 27,78 €/dia

- pel 2019: 31,11 €/dia

Tindrà la consideració d’operari tota persona que treballa en l’equip de guàrdia en treball de camp per fer feines en tota la xarxa elèctrica. En general té o pot tenir autonomia en feines de baixa tensió i per fer feines en xarxa de mitja o alta tensió sota la direcció d’un tècnic de guàrdia.

L’operari fa guàrdia de bloc diari.

 

Article 20. Hores extraordinàries (hores extres, hores nocturnes i hores festives)

Fora de l’horari laboral, i com a conseqüència de l’activitat de l’empresa, tindran la consideració d’hores extraordinàries per motius de força major, les derivades de la reparació d’avaries provocades per: aiguats, caigudes de llamps, caigudes d’arbres, forts vents, nevades, així com les d’avaries provocades per persones o màquines alienes a l’empresa.

 

Serà el que s’estableix a les taules que figuren en l’Annex I.

 

Article 21. Quilometratge

Durant la vigència del present conveni i sempre que el treballador utilitzi el seu cotxe particular per a la realització de la seva activitat professional, la companyia li abonarà la quantia de 0,28 € per km recorregut durant el 2018 i 0,29 € per km recorregut durant el 2019.

 

Article 22. Ajuda escolar

Els treballadors que tinguin fills escolaritzats en edat entre 3 i 18 anys, després de la corresponent justificació, percebran           per cada un d’ells la quantitat de 32,66 €/mensuals durant el 2018 i 33,32 €/mensuals durant el 2019. S’abonarà per anys naturals.

 

Article 23. Beques per estudis universitaris o de grau superior

Els treballadors actius que tinguin fills cursant estudis universitaris o de grau superior, d’entre 18 i 25 anys rebran una ajuda   com a contribució a la formació. L’import de la beca serà el del cost de la matrícula fins a un import màxim de 916,20 € el 2018   i 934,52 € el 2019. Caldrà aportar còpia de la matrícula. S’abonarà per anys naturals, en la nòmina de novembre i durant un màxim de 5 anys per cada fill.

 

Article 24. Retribució en espècie, kwh

a) Els treballadors que estiguin a l’empresa, i amb contracte fix a dia 1 de gener de 2013:

 

1. Tenen dret a gaudir de 12.000 kwh anuals al preu de 0,0009162 euros/kwh en un únic subministrament, contractat al seu nom i en el seu domicili habitual.

2. L’excés de consum sobre els 12.000 kwh/any es facturarà al preu de tarifa regulada o equivalent sense terme de potència.

3. Per tal d’incentivar l’estalvi energètic i millorar el grau d’eficiència en el consum domèstic, l’empresa estableix per aquest col·lectiu de treballadors, un bonus energia per import de 555,65 € euros anuals per l’any 2018 i 566,76 € anuals per l’any 2019, abonats en la nòmina de novembre.

4. Ambdues parts reconeixen que es tracta d’un salari en espècie de caràcter individual.

5. Quan un treballador d’aquest col·lectiu es jubili passarà a gaudir de les mateixes condicions dels treballadors definits en el

punt b) del present article i a formar-ne part.

 

b) Els treballadors de nova contractació amb alta a l’empresa partir del dia 1 de gener de 2013 o que no tinguin contracte fix a

dia 1 de gener de 2013, amb vinculació superior a 12 mesos:

 

1. Tenen dret a gaudir de 12.000 kwh anuals al preu especial de l’article 24, c) 3, en un únic subministrament, contractat al seu nom i en el seu domicili habitual, sempre i quan tinguin vigent un contracte fix amb l’empresa. En el moment de la finalització del contracte amb l’empresa deixaran de gaudir d’aquest dret.

2. L’excés de consum sobre els 12.000 kwh/any es facturarà al preu de tarifa regulada o equivalent.

3. El preu especial es calcularà aplicant un 30% de descompte sobre el preu mig de la tarifa elèctrica 2.0 o equivalent.

4. Ambdues parts reconeixen que es tracta d’un salari en espècie de caràcter individual.

 

c) Els treballadors jubilats abans de l’entrada en vigor del present conveni i treballadors de nova jubilació definits en el punt

a) 5. del present article.

 

1. Tenen dret a gaudir de 12.000 kwh anuals al preu de 0,0009162 euros/kwh en un únic subministrament, contractat al seu nom i en el seu domicili habitual.

2. L’excés de consum sobre els 12.000 kwh/any es facturarà al preu de tarifa regulada o equivalent sense terme de potència.

3. Ambdues parts reconeixen que es tracta d’un salari en espècie de caràcter individual.

 

d) Els conjugues vidus/vídues dels treballadors dels grup a) i b)

 

1. Tenen dret a gaudir de 8.000 kwh anuals al preu de 0,0009162 euros/kwh en un únic subministrament, contractat al seu nom i en el seu domicili habitual.

2. L’excés de consum sobre els 8.000 kwh/any es facturarà al preu de tarifa regulada o equivalent sense terme de potència.

3. Ambdues parts reconeixen que es tracta d’una retribució en espècie de caràcter individual.

4. L’empresa es reserva el dret a valorar qui serà beneficiari d’aquest dret quan les circumstàncies del cònjuge supèrstite del treballador de l’empresa siguin significativament diferents de les del dia de la jubilació del treballador.

 

Capítol tercer. Jornada de treball, festes i vacances 

 

Article 25. Jornada

Continuarem l’actual jornada laboral de 40 hores de treball setmanals, de dilluns a divendres. En cas de necessitats de l’empresa, la jornada laboral es podrà allargar a dissabtes i diumenges, no superant el còmput anual serà de 1.750 hores. Si per motiu del calendari laboral pactat s’han de recuperar algunes hores es farà a raó de 15 minuts diaris.

La jornada laboral inclourà l’anomenat “horari d’estiu” que consisteix en fer una jornada de 7 hores seguides, a pactar entre les dues parts.

 

Article 26. Calendari laboral

Durant la vigència del conveni, s’estableix el calendari de festes d’acord amb el que publiqui la Generalitat de Catalunya, més les dues festes locals, escollides per cada municipi. També es reflectirà en aquest calendari, previ acord entre l’empresa i el comitè, els ponts pactats per Conveni.

 

Article 27. Vacances

27.1 Amb caràcter general queden establerts 30 dies naturals de vacances per a tot el personal o vint-i-tres dies laborables, més els tres ponts pactats per conveni.

27.2 El personal que tingui una antiguitat de menys d’un any, gaudirà de la part proporcional.

27.3 Les vacances s’hauran de fer per períodes no inferiors a set dies de duració, ni superiors a tres setmanes seguides, excepte quan les necessitats del servei ens permetin un fraccionament més gran. Aquest fraccionament es podrà fer quan el treballador acrediti l’existència d’una causa justificada.

27.4 Les vacances, es programaran amb el vist i plau del cap immediatament superior, el qual donarà conformitat formal i ho informarà anticipadament al responsable de personal.

27.5 En tots els casos, les vacances s’hauran de gaudir dins de l’any natural.

 

Capítol quart. Atencions socials

 

Article 28. Baixes per malaltia o accident laboral

28.1 En cas de malaltia o accident no laboral, el treballador afectat percebrà un complement equivalent a la diferència que hi pugui haver entre la prestació econòmica assignada a l’efecte pel vigent sistema de Seguretat Social respecte aquesta contingència i el salari fix reconegut del treballador. El complement serà segons aquests criteris: Els tres primers dies de baixa el 50%, del dia 4 al dia 15 el 75% i a partir del dia 16 el 100%.

28.2 En cas d’accident laboral o malaltia professional, a partir del següent dia de la baixa, el treballador afectat percebrà un complement equivalent al 100% de la diferència que hi pugui haver entre la prestació econòmica assignada a l’efecte pel

vigent sistema de Seguretat Social respecte aquesta contingència i el salari fix reconegut del treballador.

 

Article 29. Assegurança de vida

29.1 S’estableix una assegurança de vida i accidents per a tot el personal, amb les condicions següents: 

10.705,72 € en cas de mort

21.411,44 € en cas de mort per accident

32.117,16 € en cas de mort per accident de circulació 

10.705,72 € en cas d’invalidesa permanent absoluta

29.2 S’estableix una assegurança addicional d’accidents: 

47.214,80 € en cas de mort per accident

47.214,80 € en cas d’incapacitat permanent absoluta per accident

29.3 Queda exclòs d’aquesta assegurança tot el personal que estigui en excedència, tant voluntària com forçosa. Aquesta assegurança serà d’aplicació al personal en actiu, en edat inferior als 65 anys.

 

Article 30. Reconeixement mèdic

L’empresa realitzarà, com a mínim, una revisió mèdica anual. En cas que el treballador no es vulgui sotmetre a aquesta revisió mèdica, haurà de signar el document que l’empresa li facilitarà conforme no dona el seu consentiment a efectuar-se el reconeixement mèdic.

 

Capítol cinquè. Disposicions varies 

 

Article 31. Permisos i llicències

El treballador, previ avís i justificació, podrà absentar-se del treball, amb dret a remuneració, només pels motius i pel temps

següent:

31.1 Quinze dies naturals en cas de matrimoni.

31.2 Dos dies en cas de naixement de fills, així com per accident, malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que precisi repòs domiciliari, o mort de parents de fins a segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan per algun d’aquests motius el treballador necessiti un desplaçament fora de la província o territori equivalent, el permís serà de quatre dies.

31.3 Un dia per trasllat del domicili habitual.

31.4 El temps indispensable pel compliment d’un deure inexcusable de caràcter públic.

31.5 Per realitzar funcions sindicals o de representació del personal de forma legal.

31.6 A les parelles de fet degudament inscrites en el corresponent Registre o, en el seu defecte, amb document públic o oficial

que ho acrediti, se’ls reconeixen els mateixos drets, permisos i llicències retribuïts que als cònjuges.

També podrà absentar-se, amb dret a remuneració, pels motius que estableix l’article 37 de l’Estatut dels treballadors i que no consten en aquest punt.

 

Article 32. Formació professional

L’empresa facilita la formació professional continua de tots els treballadors, tant la necessària pel correcte funcionament i l’excel·lent execució de les funcions concretes de cada un dels llocs de treball, com la individual i voluntària que persegueixi l’ increment de la qualificació professional de l’interessat i la seva ocupabilitat.

 

Article 33. Prevenció de riscos laborals

33.1 Les parts firmants del present conveni coincideixen en atribuir la màxima importància al foment, promoció i

desenvolupament dels riscs laborals.

Els aspectes relatius a la seguretat i salut laboral dels treballadors de l’empresa es regiran per la disposició de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, les seves disposicions de desenvolupament o complementàries i totes les altres normes legals que continguin prescripcions relatives a l’adopció de mesures preventives en l’àmbit laboral.

 

Article 34. Treballadors a temps parcial

Tots els conceptes del present conveni, sigui quina sigui la seva naturalesa, s’aplicaran en proporció a la jornada de treball que tingui el treballador a l’empresa, en el ben entès que tots els conceptes estan acordats per treballadors en jornada complerta.

 

Article 35.Contractació temporal

De conformitat amb el que estableix l’article 15.1.b) de l’Estatut dels treballadors, la durada màxima dels contractes eventuals per circumstàncies de la producció podrà ser de 12 mesos dins un període de 18 mesos.

 

Annex I.

Taula salarial 2018

(Omitida. Consultar PDF de la disposición)

 

Taula salarial 2019

(Omitida. Consultar PDF de la disposición)