Convenio Colectivo de Empresa de AYUNTAMIENTO DE PALAMOS. PERSONAL FUNCIONARIO (17002642142010) de Girona
Convenios
Convenio Colectivo de Emp... de Girona

Última revisión
09/08/2010

C. Colectivo. Convenio Colectivo de Empresa de AYUNTAMIENTO DE PALAMOS. PERSONAL FUNCIONARIO (17002642142010) de Girona

Empresa Provincial. Versión VIGENTE. Validez desde 01 de Enero de 2010 en adelante

Tiempo de lectura: 125 min

Tiempo de lectura: 125 min

Convenio afectado por
Documento oficial en PDF(Páginas 4-36)

Resolucio de 27 de juliol, per la qual s ordena la inscripcio, el diposit i la publicacio de l Acord regulador de condicions de treball dels empleats publics de l Ajuntament de Palamos per al periode de l 01.01.2010 a 31.12.2013 (codi de conveni 1702642) (Boletín Oficial de Girona num. 151 de 09/08/2010)

Preambulo

Vist el text de l Acord regulador de condicions de treball dels empleats públics de l Ajuntament de Palamós, subscrit per les parts negociadores en data 15 d'abril de 2010, i d acord amb el que disposen l article 38.6 de la Llei 7/2007, de 12 d abril, de l Estatut bàsic de l empleat públic (BOE de 13 d abril de 2007), l article 170.1.j) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l Estatut d autonomia de Catalunya, i altres normes concordants;

Vista l aprovació expressa de l Acord per l òrgan competent en data 20 d'abril de 2010, segons el que disposa l article 38.3 de la Llei 7/2007 abans esmentada,

Resolc:

--1.

Ordenar la inscripció de l Acord regulador de condicions de treball dels empleats públics de l Ajuntament de Palamós per al període de l'01.01.2010 a 31.12.2013 (codi de conveni 1702642) al Registre de convenis dels Serveis Territorials de Treball a Girona.

--2.

Ordenar-ne el dipòsit a l oficina corresponent d aquests Serveis Territorials.

--3.

Disposar que l Acord esmentat es publiqui en el BOP. Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora de l Acord.

Girona, 27 de juliol de 2010

Núria Arnay i Bosch Directora dels Serveis Territorials a Girona

Text original signat per les parts. Acord/conveni dels empleats públics de l'Ajuntament de Palamós.

 
Article 1. Finalitat

La finalitat d'aquest Acord/Conveni és la regulació de les matèries i condicions de treball dels empleats públics al servei de l'Ajuntament de Palamós.

Article 2. Naturalesa

Aquest Acord/Conveni col·lectiu ha estat negociat a la Mesa General de Negociació de l'Ajuntament de Palamós regulada a l'article 36.3 de l'EBEP, entre l'administració i les organitzacions sindicals legitimades CCOO (Comissions Obreres) i UGT (Unió General de Treballadors).

Article 3. Àmbit personal

1. Aquest Acord/Conveni col·lectiu serà d'aplicació a tots els empleats públics que presten serveis a l'Ajuntament de Palamós, excepte quan de forma expressa així es determini en aquest Acord/Conveni.

2. No serà d'aplicació al personal eventual (de confiança, d'assessorament especial) ni al personal directiu professional, ni al personal amb contractes laborals d'alta direcció.

Article 4. Àmbit temporal

Aquest Acord/Conveni entrarà en vigor a partir de la seva signatura i de l'aprovació formal per l'òrgan competent de la Corporació, amb efectes a partir de l'1 de gener de 2010, llevat dels aspectes pels quals s'estableixi una altra data, i tindrà una vigència des de l'1 de gener de 2010 fins al 31 de desembre de 2013.

Article 5. Pròrroga i denúncia

1. Si cap de les parts que ho concerten denuncia la vigència de l'Acord/Conveni, s'entendrà prorrogat per períodes successius d'un any.

2. En cas que s'efectuï la denúncia, aquesta s'haurà de formular mitjançant comunicació escrita dirigida a l'altra part, durant el mes d'octubre de 2013 o durant el mes d'octubre de qualsevol de les seves eventuals pròrrogues.

3. En el termini d'un mes des de la recepció de la comunicació s'haurà de constituir la Mesa General de Negociació de l'Ajuntament de Palamós.

4. Un cop denunciat, i mentre no s'aprovi un nou Acord/Conveni de condicions de treball, aquest Acord/Conveni mantindrà la vigència en la seva totalitat i extensió.

Article 6. Interpretació i vigilància.

La Comissió Paritària de Seguiment

1. En el termini d'un mes des de l'aprovació d'aquest Acord/Conveni pel Ple municipal es constituirà una Comissió Paritària de Seguiment.

2. La Comissió Paritària de Seguiment es constitueix, amb la missió de verificar i assegurar el compliment d'aquest Acord/Conveni, per tal de resoldre els conflictes d'interpretació de caràcter general que sorgeixin o que li siguin sotmesos, fer el seguiment, la vigilància i resoldre les discrepàncies sobre la interpretació del contingut d'aquest Acord/Conveni.

3. La Comissió Paritària estarà integrada per 3 membres designats per l'Ajuntament i tres membres designats per les organitzacions sindicals signants d'aquest Acord/Conveni, respectant la proporcionalitat de representació. Podran assistir un assessor per cada part i, excepcionalment, es podrà comptar amb la presència, a més, de tècnics assessors en matèries específiques que s'hagin de tractar. Podrà assistir un empleat públic designat per l'Alcaldia que actuarà com a secretari, sense veu ni vot. S'exigirà un quòrum mínim de dos assistents per cadascuna de les parts.

4. La Comissió Paritària ha de fer reunions ordinàries cada tres mesos i extraordinàries, que tindran lloc, a petició de qualsevol de les parts, en un termini màxim de 10 dies. S'aixecarà acta de les reunions i els seus acords.

5. La Comissió Paritària de Seguiment es podrà dotar d'un reglament intern per al seu funcionament. 6. Resolució de conflictes i arbitratge.- Els acords de la Comissió s'adoptaran per unanimitat. En cas de manca d'acord en el si de la CPS ambdues parts acordaran l'establiment de mecanismes de mediació i conciliació més adequats en funció de les discrepàncies que es puguin produir.

Article 7. Vinculació a la totalitat

Aquest Acord/Conveni forma un tot únic i indivisible, i com a tal, per a la seva aplicació, ha de ser objecte de consideració global i conjunta. En conseqüència, cap de les obligacions i drets regulats i pactats, no poden ser aïlladament considerats.

Article 8. Organització del treball

1. L'organització del treball és facultat i responsabilitat de la Corporació.

2. L'Ajuntament comptarà amb la col·laboració dels òrgans de representació sindical legitimada del personal en totes aquelles decisions referides a aquest àmbit que tinguin caràcter estratègic o estructural, mitjançant la consulta prèvia a l'adopció de les mateixes.

Capítol I. Plantilla, classificació professional, accés i promoció interna

 
Article 9. Plantilla

1. La plantilla de personal al servei de la Corporació haurà de respondre als principis de racionalitat, economia i eficiència. La plantilla de personal recull les places existents classificades per escales, subescales, classes o categories d'acord amb la seva naturalesa jurídica: funcionari, laboral o eventual.

2. A la plantilla s'adjuntaran tots aquells informes i antecedents acreditatius del compliment d'aquests principis, dels quals es donarà coneixement als representants del personal.

Article 10. La classificació dels empleats públics municipals. Els grups de classificació professional

1. Cada empleat públic municipal és titular d una plaça, o lloc de treball. El conjunt de places del personal funcionari s'estructura, d'acord amb l'EBEP, en els grups i subgrups de classificació, d'acord amb la titulació exigida per a l'ingrés als mateixos. Els llocs de treball ocupats pel personal laboral s'estructuraran, de forma similar a la dels funcionaris, en grups professionals determinats per les titulacions requerides per accedir-hi.

2. Els referits grups, així com les titulacions que els determinen, són els següents: Grup A: Títol universitari de grau o equivalent. Aquest grup es divideix en dos subgrups: A1 i A2 La classificació en cadascun dels subgrups estarà en funció del nivell de responsabilitat de les funcions a desenvolupar i les característiques de les proves d'accés. L'equivalència respecte als grups de classificació existents fins l'entrada en vigor de l'EBEP són els següents:

Grup A: Equivalent a Subgrup A1

Grup B: Equivalent a Subgrup A2

Grup B: Títol de Tècnic Superior

Grup C: Dividit en dos subgrups: C1 i C2

Subgrup C1: títol de batxiller o tècnic

Subgrup C2: títol de graduat en educació secundaria (ESO)

L'equivalència respecte als grups de classificació existents fins l'entrada en vigor de l'EBEP són els següents:

Grup C: Equivalent a Subgrup C1

Grup D: Equivalent Subgrup C2

Agrupació professional: Agrupacions professionals sense cap de les titulacions previstes al sistema educatiu. Aquestes agrupacions professionals equivalen respecte als grups de classificació existents fins l'entrada en vigor de l'EBEP al grup E.

Article 11. L'accés a l'Administració Municipal

L'ingrés a l'administració pública municipal es realitzarà mitjançant convocatòria pública, a través dels sistemes de selecció legalment previstos, en els que es garanteixi el compliment dels principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat així com el de publicitat.

Article 12. Oferta pública d'ocupació

1. La planificació dels recursos humans estarà presidida pels principis d'economia, estalvi i racionalització dels recursos públics. Es donarà prioritat a la cobertura de places vacants mitjançant la promoció interna, i s'incentivarà la participació del personal en aquests processos de selecció.

2. L'oferta pública d'ocupació inclourà totes les places vacants pressupostades que es considerin necessàries per al funcionament dels serveis públics essencials, dins de cada exercici pressupostari.

3. En el marc de les disposicions legals vigents, es negociarà la preparació i disseny dels plans de l'oferta pública de l'ocupació amb les organitzacions sindicals amb capacitat de negociar.

4. Els òrgans de representació dels empleats públics seran informats de la convocatòria de selecció de llocs de treball per tal que emetin el corresponent informe, amb una antelació mínima de deu dies hàbils abans de la seva aprovació, tret de causes de força major.

5. D'acord amb la legislació vigent, l'Ajuntament es compromet a facilitar l'accés a persones amb discapacitat, mitjançant la reserva de places per a aquest col·lectiu en les ofertes d'ocupació.

Article 13. La Promoció interna

1. Els empleats públics municipals tenen dret a la promoció professional mitjançant la promoció interna tant vertical com horitzontal.

2. S'entén per promoció interna vertical l'ascens des d'un subgrup o grup de classificació professional, en el cas de que aquest no tingui subgrup, a un altre superior al que pertanyin. A tal efecte, l'empleat públic haurà de posseir la titulació requerida per l'ingrés en el grup professional i haver prestat serveis efectius durant al menys dos anys, com a empleat públic en el grup o subgrup de classificació inferior al que pretengui accedir, així com reunir els requisits i superar les proves que en cada cas s'estableixin.

3. S'entén per promoció interna horitzontal a l'accés a escales o categories del mateix subgrup professional.

4. L'Ajuntament de Palamós facilitarà la promoció interna dels seus empleats públics determinant, d'acord amb les característiques de cada plaça, el nombre de les mateixes que es reservaran per a promoció interna en cada convocatòria.

5. A l'efecte de promoció interna, l'accés es farà pel sistema concurs oposició, subjecte als principis d'igualtat, de mèrit i de capacitat.

6. L'accés a categories del grup C1 i C2 podrà efectuar-se, mitjançant la promoció interna des de categories del grup C2 i agrupació professional respectivament, i s'efectuarà pel sistema de concurs oposició amb valoració en la fase de concurs dels mèrits relacionats amb la carrera professional i els llocs de treball desenvolupats, el nivell de formació i l'antiguitat. A aquests efectes, es requerirà la titulació establerta a l'article 76 de l'EBEP o una antiguitat de deu anys en una categoria del grup C2 o agrupació professional, o de cinc anys i la superació d'un curs específic de formació, al qual s'accedirà mitjançant criteris objectius.

7. El personal laboral fix que ocupi llocs propis de personal funcionari podran participar en processos selectius de promoció interna d'acord amb el que s'estableix a la Disposició Transitòria Segona de l'EBEP.

Article 14. Participació en la selecció de personal

En els tribunals qualificadors de proves per la selecció de personal es garantirà la presència d un observador sindical amb veu i sense vot, nomenat per l'òrgan que aprovi les bases a proposta dels òrgans de representació sindical.

Article 15. Seguiment de la contractació

Trimestralment, la Corporació informarà per escrit els representants sindicals dels contractes temporals vigents, de la seva modalitat, antiguitat i durada previsible, així com dels nomenaments dels funcionaris interins efectuats.

Així mateix, informarà de les previsions de contractació temporal i nomenaments interins per al període trimestral següent.

Article 16. Funcionarització

1. La Corporació, en primer lloc i prèvia consulta als representants dels empleats i centrals sindicals més representatives, procedirà a definir tots els llocs de treball que, en l'actualitat qualificats com laborals, incorporin funcions públiques que hagin de ser desenvolupades per funcionaris d'acord amb la normativa vigent.

2. La Corporació, prèvia negociació amb les representacions sindicals en la que es definiran les bases i criteris, funcionaritzarà aquells llocs de treball mitjançant processos de selecció que garanteixin els principis de mèrit i de capacitat. Aquests processos s'adequaran a les funcions corresponents a aquests llocs de treball.

3. En segon lloc s'estudiarà un pla per a la possible funcionarització de la resta dels empleats públics laborals.

Capítol II. La relació de llocs de treball. La provisió de llocs de treball

 
Article 17. La relació de llocs de treball

1. L'Ajuntament de Palamós estructurarà la seva organització mitjançant la relació de llocs de treball o instrument organitzatiu similar d'acord amb les normes que es dictin en desenvolupament de l'EBEP.

2. La relació de llocs de treball contindrà:

a. Denominació i característiques essencials del lloc de treball.

b. Grup o grups de classificació i retribucions complementàries del lloc de treball.

c. Naturalesa jurídica de la relació.

d. Funcions assignades al lloc de treball (codi de funcions).

e. Règim de jornada del lloc de treball.

f. Codi d'identificació.

g. Sistema de provisió.

3. L expedient d aprovació de la relació de llocs de treball que suposi l ampliació, supressió o modificació dels llocs existents o de les seves determinacions serà tramés, juntament amb els informes i antecedents a què es refereix la normativa vigent, als òrgans de representació del personal, a fi que emetin l'informe oportú. La tramesa es farà com a mínim 15 dies abans de l'acord o resolució que hagi d'adoptar l'òrgan competent. L'informe dels òrgans de representació s'incorporarà a l'expedient administratiu.

4. La relació de llocs de treball és pública i estarà a disposició de qualsevol empleat/da que la sol·liciti.

Article 18. La carrera vertical i la carrera horitzontal

1. Els empleats públics municipals tenen dret a la promoció professional mitjançant la carrera vertical, consistent en l'ascens en l'estructura dels llocs de treball existents a l'Ajuntament, recollits en la relació de llocs de treball, mitjançant els sistemes de provisió legalment establerts.

2. D'acord amb les normes que s'elaborin producte del desenvolupament de l'EBEP els empleats públics municipals també podran promocionar professionalment mitjançant la carrera horitzontal, consistent en la progressió de grau, categoria o esglaó, sense necessitat de canviar de lloc de treball, a través de sistemes d'avaluació de l'actuació professional, la qualitat de les feines realitzades, els coneixements adquirits i del resultat de l'avaluació del desenvolupament.

3. Transitòriament l'Ajuntament i les organitzacions sindicals representatives, en el si de la Mesa General de l'Ajuntament de Palamós, acordaran abans del 31 de desembre de 2010 un reglament de carrera horitzontal.

Article 19. Adscripció als llocs de treball

1. L adscripció als diversos llocs de treball es realitzarà, a través dels procediments legalment establerts, d acord amb l'organigrama de l'Ajuntament atenent criteris de millor funcionament dels serveis i es comunicarà als òrgans de representació de l'empleat públic.

2. Per a la provisió dels llocs de treballs vacants que sigui necessari cobrir, es convocarà un concurs intern de provisió de llocs de treball, prèvia consulta amb els representants sindicals.

3. Per raons organitzatives i per tal d'optimitzar els recursos humans de l'Ajuntament, es podran efectuar trasllats de llocs de treball, prèvia consulta amb els representants sindicals, respectant en tot cas els requisits necessaris pel seu desenvolupament. En aquests casos i sempre que sigui possible, es donarà prioritat a les peticions de trasllat que els treballadors hagin pogut presentar.

Article 20. Sistemes de provisió de llocs de treball

La provisió de llocs de treball es portarà a terme, amb caràcter general, pels procediments de concurs i lliure designació amb convocatòria pública, d'acord amb el que s'hagi establert a la relació de llocs de treball. També es podran aplicar altres procediments de provisió de llocs i mobilitat previstos a la normativa vigent sobre funció pública.

Article 21. Canvi de la gestió dels serveis

1. En el cas que es procedeixi a una externalització de serveis i/o a l'amortització d'algun lloc de treball no vacant, l'Ajuntament adscriurà els empleats afectats a un altre lloc de treball, sempre que existeixin vacants de la mateixa o similar categoria. Si no fos possible aquesta adscripció, la subrogació del personal afectat es farà incloent en el plec de clàusules les condicions que garanteixin l'aplicació del conveni col·lectiu de l'Ajuntament durant tot el temps que duri el contracte de prestació del servei, excepte que l'empleat renunciï expressament a l'aplicació esmentada.

2. En el cas que algun treballador/a sigui adscrit a un nou ens instrumental de la Corporació, l'Ajuntament garanteix l'aplicació en tot moment de l'Acord/Conveni del propi Ajuntament.

3. En el supòsit de dissolució de qualsevol ens instrumental, el personal adscrit que procedia de l'Ajuntament es reincorporarà de forma immediata a un lloc de treball vacant de la mateixa o similar categoria a la plantilla de l'Ajuntament.

Article 22. Trasllats

1. L'empleat públic pot demanar el trasllat a un altre lloc de treball de l'Ajuntament sempre que sigui de la mateixa naturalesa i categoria i compleixi els requisits exigits per al seu exercici. Aquestes peticions es resoldran d'acord amb el que preveu l'article 19.

2. Sense perjudici de la capacitat autoorganitzativa de la Corporació en matèria de racionalització de recursos humans i materials, els canvis del lloc de treball s'han de justificar per necessitats del servei, no poden fonamentar-se en una mesura correctiva o sancionadora. Els canvis referits s'han d'informar prèviament a la representació sindical.

3. No es considera trasllat el canvi d'ubicació física.

Article 23. Suplències

L Ajuntament, tenint en compte les necessitats dels serveis, ha d establir els mecanismes adequats en cada cas per cobrir, en la mesura necessària i mitjançant mètodes legalment establerts, les absències temporals superiors a 7 dies dels llocs de treball dels empleats públics subjecte a aquest Acord/Conveni.

Article 24. Substitució provisional

El treballador podrà ser destinat temporalment a llocs de treball de superior categoria amb dret a percebre les retribucions establertes per al lloc de treball desenvolupat. Aquesta situació no consolidarà el canvi de lloc.

Article 25. Encàrrec de funcions

L'Ajuntament, quan les necessitats del servei ho justifiquin, podrà assignar temporalment al seu personal funcions, tasques o responsabilitats diferents a les corresponents al lloc de treball que ocupi, sempre i quan resultin adequades a la seva classificació, grau o categoria, amb respecte de les seves retribucions. Quant es produeixi aquest fet es comunicarà a la representació sindical.

Capítol III. Condicions de treball

 
Article 26. Jornada de treball

1. La jornada ordinària de treball dels empleats al servei de l'Ajuntament de Palamós serà de 1526 hores, en còmput anual, en aplicació de l'article 47 de l'EBEP, sense perjudici de la possibilitat d'establir jornades especials, reduïdes o ampliades, d'acord amb la legislació vigent.

Dies Concepte

365 Dies naturals de l'any

-22 Vacances

-104 Dissabtes i diumenges

-12 Festius establerts per la Generalitat de Catalunya

-2 Festius locals

-2 24 i 31 de desembre

-1 Patronal

-4 Torn de Nadal

218 Dies de Treball

2. Els horaris laborals dels empleats públics municipals adscrits als diferents departaments i àrees de l'Ajuntament s'establiran mitjançant l'instrument corresponent al que s'arribi per acord de la Mesa General de Negociació.

Article 27. Jornada a temps parcial

1. S'estableix la jornada a temps parcial per a aquells llocs que realitzin una jornada inferior en còmput anual a la fixada com a jornada habitual de treball, amb la finalitat de poder atendre serveis o necessitats específiques de l'Ajuntament i les que es concedeixin per afavorir la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.

2. La jornada a temps parcial es podrà establir per a llocs de treball de nova creació o per a llocs de treball de naturalesa temporal i no estructural o per a llocs de treball ja existents a l'Ajuntament, en els casos previstos legalment.

3. La retribució corresponent a la jornada a temps parcial tindrà en compte l'establert al capítol de condicions econòmiques.

Article 28. Modalitat jornada ampliada

1. La modalitat de jornada ampliada contempla la realització de 40 hores en còmput setmanal o 1744 hores en còmput anual.

2. La jornada de treball ordinària de la Policia Local serà 1744 hores en còmput anual, encara que la seva distribució es farà d'acord amb els quadrants periòdics prèvia negociació amb la Prefectura de Policia, en els quals s'haurà de garantir la prestació del servei 24 hores al dia durant tots els dies de l'any.

3. La retribució corresponent a la jornada ampliada tindrà en compte l'establert al capítol de condicions econòmiques.

4. Per aquells empleats públics que estiguin en aquesta modalitat durant tot l'any, s'abonarà aquest concepte per 14 mensualitats.

Article 29. Modalitat jornada amb dedicació especial

1. La relació de llocs de treball de l'Ajuntament de Palamós determinarà quins llocs de treball, d'acord amb les seves especials característiques, tindran com a requeriment una dedicació especial.

2. La dedicació especial és l'exercici efectiu de les funcions del lloc de treball fora de la jornada habitual de treball. A la pràctica suposa la realització de fins un màxim de 10 hores mensuals (110 hores anuals) fora de la jornada habitual de treball, en horari flexible, en funció de les necessitats del servei.

3. Els ocupants dels llocs de treball no podran percebre cap import en concepte de gratificació per serveis extraordinaris/hores extres, sense perjudici de la compensació no econòmica de les hores quan excedeixin del crèdit establert al punt 2 d'aquest article.

4. Els llocs de treball amb jornada amb dedicació especial percebran, un percentatge de la quantitat resultant de la suma de sou, complement específic (CE tram general) i complement de destinació. Aquests percentatge es determinarà en la relació de llocs de treball acordada en la Mesa General de Negociació.

5. Aquest complement s'abonarà per 14 mensualitats.

Article 30. Modalitat jornada amb disponibilitat

1. La relació de llocs de treball de l'Ajuntament de Palamós determinarà quins llocs de treball, d'acord amb les seves especials característiques, tindran com a requeriment la disponibilitat.

2. La disponibilitat és l'obligació de l'ocupant d'un lloc de treball a exercir les funcions pròpies del lloc fora de la seva jornada habitual de feina més enllà de la que té tot empleat públic.

3. Els ocupants dels llocs de treball subjectes a disponibilitat tenen l'obligació d'acudir al seu lloc en qualsevol moment quan per necessitats del servei o urgència siguin requerits per fer-ho, incloent la realització de desplaçaments, així com altres requeriments de naturalesa anàloga, com és el cas de la localització.

4. L'Ajuntament de Palamós podrà modificar el calendari i l'horari de treball del lloc de treball en funció de les necessitats del servei.

5. Si per raons del servei no fos necessari la realització d'aquesta disponibilitat suplementària no tindrà efectes econòmics negatius.

6. Els llocs de treball amb disponibilitat percebran dins del concepte de complement específic, un percentatge de la quantitat resultant de la suma de sou base, complement específic (tram general) i complement de destinació. Aquesta quantia es percebrà mensualment. Aquests percentatge es determinarà en la relació de llocs de treball acordada en la Mesa General de Negociació.

7. Aquest complement s'abonarà per 14 mensualitats.

Article 31. Modalitat jornada amb dedicació i disponibilitat

1. La relació de llocs de treball de l'Ajuntament de Palamós determinarà quins llocs de treball, d'acord amb les seves especials característiques, tindran com a requeriment jornada amb dedicació i la disponibilitat, en funció de les necessitats del servei i de la capacitat organitzativa de l'Ajuntament.

2. La modalitat de jornada amb dedicació i disponibilitat inclou tots els conceptes anteriorment ressenyats, amb tots els seus requeriments i implicacions.

3. Els llocs de treball amb dedicació i disponibilitat percebran, dins del concepte de complement específic, un percentatge de la quantitat resultant de la suma de sou, complement de destinació i complement específic (tram general). Aquesta quantia es percebrà mensualment. Aquests percentatge es determinarà en la relació de llocs de treball acordada en la Mesa General de Negociació.

4. La percepció d'aquest tram elimina tot dret a la compensació econòmica o en temps de descans per la realització de serveis extraordinaris fora de la jornada habitual.

5. Aquest complement s'abonarà per 14 mensualitats.

Article 32. Complement específic factor d'incompatibilitat

1. La relació de llocs de treball determinarà aquells llocs els ocupants dels quals no podran sol·licitar autorització de compatibilitat, als quals se'ls assignarà, en concepte de complement específic pel factor d'incompatibilitat un complement econòmic equivalent a un percentatge de la quantitat resultant de la suma de sou, complement de destinació i complement específic (tram general). Aquesta quantia es percebrà mensualment. Aquests percentatge es determinarà en la relació de llocs de treball acordada en la Mesa General de Negociació.

2. Aquest complement s'abonarà per 14 mensualitats.

Article 33. Horari especial i flexibilitat horària

1. Els/les treballadors/es municipals podran gaudir d'un marge de fins a una hora de flexibilitat a l'entrada i a la sortida, que seran compensats el mateix dia al final de la jornada, dins de la mateixa setmana o, com a màxim, la setmana següent. No s'aplicarà aquesta flexibilitat quan, per les especials característiques del lloc de treball, sigui imprescindible el compliment de l'horari establert al lloc.

2. Es determinaran horaris especials adequats a cada servei a aquells col·lectius que, per les seves característiques funcionals i de prestació del servei públic, així ho requereixin. Dins d'aquestes horaris especials s'inclouen, entre d'altres col·lectius, la Policia Local, Brigada, serveis a les persones (Joventut, Cultura, Esports,..).

3. La Prefectura de la Policia Local elaborarà de forma anual i obligatòria els quadrants de servei. En aquests constaran tots els dies de treball a realitzar, els festius a gaudir i, si s'escau, les instruccions per sol·licitar les vacances; per necessitats urgents del servei en circumstàncies excepcionals justificades i raonades i casos d'urgència o necessitat plenament justificats i raonats, es podran modificar els quadrants de servei prèviament establerts.

4. Per raons d'optimització dels recursos humans disponibles, l'adequació a les necessitats del servei i l'establiment de dispositius especials o creació d'unitats especialitzades, l'Ajuntament podrà establir, prèvia negociació amb la Mesa General de Negociació, jornades especials de treball. En aquests casos, s'acordarà amb els representants sindicals la fixació de les condicions i les retribucions específiques que es considerin necessàries pel grau de perjudici suportat pel personal afectat. Es donarà prioritat a l'adscripció voluntària a aquests nous horaris. La fixació de la jornada i la distribució de l'horari s'ha de fer tenint en compte els principis següents:

a. L'optimització de l'eficàcia i la productivitat en la prestació dels serveis.

b. El manteniment dels serveis que tenen caràcter continuat.

c. L'adequada atenció al públic.

d. La coincidència horària entre els diferents serveis i dependències connexes.

5. Excepcionalment l'empleat públic podrà sol·licitar per escrit al Departament de Recursos Humans, amb el vistiplau del cap de l'àrea o servei on treballi, la modificació de l'horari establert per al seu lloc de treball, amb caràcter temporal, en els casos suficientment motivats, sense renunciar a la possibilitat de flexibilitat horària reconeguda a la normativa vigent.

6. Pels empleats públics no subjectes a horaris especials, s'estableix un horari de permanència obligatòria de 9 a 14 hores. El temps restant, fins la jornada setmanal ordinària, es realitzarà preferentment en horari de matí.

1. El descans setmanal de dos dies es gaudirà, preferentment, en dissabte i diumenge, excepte en aquells llocs de treball que així ho determini la relació de llocs de treball. El calendari anual i els quadrants de serveis establiran els períodes de descans setmanal per a cada un dels empleats públics de la Corporació.

2. A l'efecte de les compensacions que corresponguin, econòmiques o de descans, s'entén per dies festius, aquells que el treballador té marcats com a festius en el quadrant de serveis.

3. El calendari anual determinarà els dies de gaudiment del torn de Nadal a la Mesa de Negociació.

Article 34. Calendari laboral

1. Anualment, abans del 15 de desembre, s'aprovarà el calendari d'acord amb aquestes normes i prèvia negociació i acord amb els representants dels empleats públics.

2. En el supòsit que els dies establerts com a festius per la Generalitat de Catalunya, les festes locals, la festa patronal o el 24 i 31 de desembre coincideixin en dissabte o bé en diumenge, es traslladaran a un altre dia que es determinarà en el calendari laboral, segons convingui en el funcionament dels serveis.

Article 35. Descansos

1. Els empleats públics amb un horari diari continuat superior a 4 hores tindran un descans de 15 minuts, si és superior a 6 hores gaudiran d'una pausa de 30 minuts i per una jornada de 10 hores o més seguides, disposaran, a més de la pausa de 30 minuts, d'una pausa de 60 minuts, totes elles computables com a treball efectiu. Aquesta pausa no pot afectar el normal funcionament dels serveis, de forma que cada departament, àrea, servei, secció i oficina, distribuirà torns de descans de conformitat amb el seu responsable en el ben entès que, en cap cas, es podrà deixar desatès un servei.

2. La distribució entre el personal que gaudeixi d'aquesta pausa i la seva concreció horària serà establerta pel cap o responsable de cada servei d'acord amb les instruccions generals que estableixi el Departament de Recursos Humans de l'Ajuntament de Palamós.

3. El descans setmanal de dos dies consecutius es gaudirà, preferentment, en dissabte i diumenge, excepte en aquells llocs de treball que així ho determini la relació de llocs de treball. El calendari anual i els quadrants de serveis establiran els períodes de descans setmanal per a cada un dels empleats públics de la Corporació.

Article 36. Control de Presència

1. L'empleat públic municipal està subjecte als sistemes de control de presència que l'Ajuntament estableixi tenint en compte les diverses ubicacions físiques i les característiques de cada lloc de treball.

2. En aquest sentit és obligació de l'empleat públic municipal la utilització de la targeta magnètica de control horari, o qualsevol altre sistema de control que s'estableixi, tant a l'inici com a la finalització de la jornada laboral així com en la resta d'entrades i sortides del lloc de treball, d'acord amb les instruccions aprovades a l'efecte.

3. Els caps de cada departament hauran de vetllar pel compliment de totes les mesures que l'Ajuntament estableixi en cada moment per fer efectiu el control de presència dels seus empleats (targeta magnètica, signatura en full de control, autoritzacions expresses pel responsable, entre d'altres).

4. Durant els 10 primers dies de cada mes, el Departament de Recursos Humans notificarà els saldos del mes anterior de cada empleat públic. En el cas de saldos negatius, en la comunicació s'informarà de les hores no treballades ni recuperades i el treballador tindrà un termini de 10 dies per decidir si la diferència horària se li deduirà dels dies per assumptes propis o bé serà subjecte de deducció proporcional de les retribucions i, si s'escau, de sanció disciplinaria d'acord amb el règim disciplinari que resulti d'aplicació.

5. S'informarà trimestralment a la Comissió Paritària de Seguiment del conveni de les absències, retards i baixes del personal.

Article 37. Vacances Retribuïdes

1. Els empleats públics municipals tindran dret a gaudir, durant cada any complet de servei actiu, d'unes vacances retribuïdes de 22 dies laborables o dels dies que els corresponguin proporcionalment si el temps de servei durant l'any fos menor.

2. Els caps de departament coordinaran els períodes de vacances del personal a les seves ordres d'acord amb els criteris generals i procediments establerts pel Departament de Recursos Humans, garantint en tot moment el correcte funcionament del servei.

3. Les vacances es podran gaudir com a màxim fins el 31 de desembre de l'any en curs excepte quan aquestes coincideixin amb els permisos de maternitat, paternitat o d'atenció de fills prematurs, en aquests darrers casos les vacances es realitzaran quan aquests permisos finalitzin encara que hagi acabat l'any natural. Amb caràcter excepcional, i sempre que no s'hagin pogut gaudir alguns dies de vacances abans del 31 de desembre per raó del servei, es podrà autoritzar la seva realització durant els primers 15 dies de gener. Si el període del permís de maternitat, de paternitat o d'atenció a fills prematurs coincideix totalment o de forma parcial amb el període de vacances, la persona afectada gaudeix de les vacances un cop finalitzat el permís. El còmput de vacances s'inicia a l'endemà de la data d'acabament del permís, malgrat finalitzat l'any natural.

4. El període de vacances es podrà fraccionar en un màxim de 4 vegades (períodes mínims de 7 dies naturals o 5 laborables) i serà obligatori per a tots els empleats públics.

5. L'empleat públic haurà de facilitar al seu cap de servei les dates en què desitgi gaudir el seu període de vacances, amb anterioritat a l'1 de març, i el Departament de Recursos Humans presentarà la planificació de les vacances segons les propostes presentades pel seu personal abans del 30 de març.

6. Sempre es podrà negociar un possible canvi a petició de l'empleat públic.

7. En cas que l'entitat, per necessitats urgents del servei motivades i en circumstàncies excepcionals, modifiqués la data a gaudir de les vacances amb menys d'un mes d'antelació, l'empleat públic tindrà dret que se li abonin les despeses que per tal motiu se li haguessin irrogat, prèvia presentació de documents justificatius d'aquestes.

8. Cas d'existir coincidència de dates a les peticions de vacances, la distribució es farà consensuada entre el personal coincident. En el cas de no existir aquest consens, s'iniciarà una rotació de les vacances, a partir del primer any, amb l'aplicació del criteri d'antiguitat.

9. El dret de vacances no es perdrà si abans de començar el període esmentat s'iniciés una situació de baixa per accident de treball o malaltia comuna o professional, tret que no es pugui gaudir dins el mateix any natural.

10. En cas que la situació de baixa sobrevingui un cop iniciades les vacances, aquestes quedaran interrompudes fins a la data d'alta de l'empleat públic, sempre i quan la baixa comporti hospitalització, fractura o lesió que requereixi immobilització o intervenció quirúrgica d'urgència. En aquest supòsit es gaudiran dels dies restants de vacances un cop produïda l'alta, tret que no es pugui gaudir dins del mateix any natural.

11. Els empleats públics que, per raó del calendari de vacances, no puguin realitzar les vacances en el període comprés entre el 15 de juny i el 31 d'agost, tindran dret a rebre una compensació econòmica equivalent a la retribució íntegra de 5 dies de treball o la part proporcional. Anualment es determinaran les àrees afectades i el mínim de persones que podran gaudir de vacances en el període esmentat. Si les necessitats del servei ho permeten, els empleats podran demanar que la compensació esmentada sigui en 5 dies de descans que s'hauran de gaudir, en qualsevol cas, fora del període abans esmentat. En els supòsits de baixa per IT dins el període indicat, els dies de descans addicionals es reduiran proporcionalment en dies enters en base als dies de baixa (per cada 15 dies de baixa es descomptarà 1).

Article 38. Llicències

Els empleats públics municipals tindran dret a sol·licitar les llicències següents:

a. Per assumptes propis, sense cap retribució; la durada acumulada d'aquestes llicències no podrà superar en cap cas els sis mesos cada dos anys i la concessió restarà sempre subordinada a les necessitats del servei.

b. Per fer estudis sobre matèries directament relacionades amb el lloc de treball, sempre que hagi informe favorable del cap del servei i d'acord amb els procediments que estableixi el Departament de Recursos Humans. Exclusivament quan la llicència es concedeix per interès de l'Ajuntament, l'empleat públic té dret a percebre totes les seves retribucions.

c. Per exercir funcions sindicals, formació sindical o representació del personal d'acord amb la legislació vigent.

d. Per raó d'una malaltia que impedeixi el desenvolupament normal de les funcions públiques, d'acord amb el règim de previsió social corresponent.

Article 39. Permisos retribuïts

Els empleats públics de l'Ajuntament de Palamós, prèvia comunicació, podran absentar-se del lloc de treball, amb dret a remuneració, pels motius i durant el temps que s'assenyala a continuació, degudament justificat:

a. Naixement, adopció o acolliment d'un fill. El progenitor o progenitora que no gaudeix del permís per maternitat té dret a un permís de cinc dies laborables consecutius, dins dels 10 dies següents a la data de naixement o l'arribada del menor. En cas de part, adopció o acolliment múltiple s'amplia a 10 dies si es tracta de dos menors i a 15 dies si són tres o més menors.

b. Per raó de matrimoni o formació de parella de fet. Acreditada documentalment d'acord amb els termes legals establerts es té dret a 15 dies naturals consecutius. Aquest permís es podrà gaudir dins el termini d'un any a comptar de la data de casament o situació equivalent. Aquest permís es podrà acumular amb les vacances anuals i permisos per assumptes propis.

c. Permís per matrimoni d'un familiar (fins el segon grau de consanguinitat o d'afinitat): un dia d'absència del lloc de treball. Aquest permís podrà ampliar-se a dos dies si el matrimoni té lloc fora de Catalunya.

d. Permís per mort, accident, hospitalització o malaltia greu d'un familiar fins al segon grau. El permís per mort, accident, hospitalització o malaltia greu d'un familiar de primer grau de consanguinitat o afinitat té tres dies hàbils a la mateixa localitat del lloc de treball i cinc dies hàbils fora de la localitat, en el cas de familiar de segon grau de consanguinitat o afinitat té dos dies hàbils a la mateixa localitat del lloc de treball i quatre dies hàbils fora de la localitat. Excepcionalment i per motius degudament justificats, es pot ampliar el permís fins a sis dies hàbils. En cas d'intervenció quirúrgica amb hospitalització, els dies podran utilitzar-se dins de les dues primeres setmanes després de la intervenció de forma continuada i a petició del treballador. Si l'estada del pacient en el centre hospitalari és de cinc o més dies, el permís podrà utilitzar-se de forma fraccionada, també dins de les dues primeres setmanes des de la intervenció. En cas d'intervenció quirúrgica sense hospitalització, correspondrà un dia de permís que serà el mateix de la intervenció.

e. Canvi de domicili, un dia; si comporta trasllat a una altra localitat, fins a quatre dies.

f. Deures inexcusables de caràcter públic o personal. El temps indispensable per a complir-lo, sempre i quan no pugui efectuar-se fora de l'horari laboral. A aquest efecte es considerarà com a deure inexcusable aquell que el seu incompliment pogués incórrer en responsabilitat, no pot portar-se a terme mitjançant representant i el seu compliment esdevé determinat per una norma legal o decisió administrativa o judicial.

g. Per exàmens. Per realitzar exàmens finals, altres proves definitives d'aptitud i avaluació en centres oficials, proves selectives per a l'accés a places de diferent categoria convocades per l'Ajuntament de Palamós; els dies durant els quals tenen lloc. El centre convocant haurà de ser oficial, entenent que tenen aquest caràcter els que imparteixen ensenyament que dóna accés a l'expedició d'un títol acadèmic per l'administració educativa competent. Serà requisit indispensable per tenir dret a aquest permís presentar-se a les proves.

h. L'Ajuntament donarà un permís als empleats públics que estudiïn amb regularitat per obtenir un títol acadèmic o professional o bé per presentar-se a oposicions en aquest Ajuntament, de com a màxim 5 dies a l'any, per tal de que puguin realitzar els exàmens amb una millor preparació. Per tal de fer ús del permís esmentat, s'haurà de sol·licitar amb un mes d'antelació, presentant el justificant d'haver realitzat la matrícula dels estudis que realitza. Així mateix l'empleat públic caldrà que justifiqui la presentació i realització de l'examen o prova. Si la sol·licitud per una oposició és per aquest Ajuntament, no caldrà presentar cap documentació, tant sols es requerirà estar inclòs a la llista d'admesos a les proves.

i. Així mateix, es concedeix el temps necessari per a l'assistència a enterraments de familiars, familiars dels companys de feina o dels mateixos companys, si les necessitats del servei ho fan possible.

j. Permisos per situacions de violència de gènere: les empleades que per aquest motiu, s'hagin d'absentar del lloc de treball tenen dret que aquestes faltes d'assistència es considerin justificades d'acord amb el que determinin els serveis socials, policials o de salut corresponents. Així mateix, tenen dret a les hores de flexibilitat horària que, d'acord amb cada situació concreta, siguin necessàries per a la seva protecció o assistència social.

k. Permís per maternitat en cas de part, adopció o acolliment:

1. En el supòsit de part, les empleades públiques municipals tenen dret a un permís de setze setmanes ininterrompudes, ampliables dues setmanes més per cada fill o filla a partir del segon.

2. El període per gaudir del permís es distribuirà a opció de la interessada, sempre que un mínim de sis setmanes siguin gaudides immediatament després del part.

3. En el cas de mort de la mare l'altre progenitor té dret a gaudir de tot el permís de maternitat, o de la part que en resti.

4. En el supòsit d'adopció o d'acolliment previ a l'adopció, l'empleat té dret a un permís d'una durada màxima de setze setmanes, ampliables dues setmanes més per cada fill o filla a partir del segon; que es computen a partir de la resolució judicial o administrativa per la qual es constitueix l'adopció o l'acolliment; en el cas que els dos progenitors treballin, només un d'ells pot exercir el dret esmentat.

5. Si es tracta d'una adopció internacional, el permís pot començar fins a sis setmanes abans.

6. Aquest permís es pot gaudir a temps parcial d'una manera ininterrompuda en funció de les necessitats del servei i d'acord amb els procediments pel Departament de Recursos Humans vist l'informe favorable del cap de servei corresponent.

7. En el supòsit de filiació biològica, la mare pot gaudir del permís a temps parcial només a partir de la sisena setmana posterior al part.

8. El permís per maternitat a temps parcial és incompatible amb els permisos per lactància o per fills prematurs i amb la reducció de jornada per guarda legal.

9. El permís per maternitat pot distribuir-se entre els dos progenitors d'acord amb els termes establerts a l'article 11.5 i 11.6 de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques de Catalunya.

l. Permís per lactància:

1. Els empleats públics municipals tenen dret a un permís d'una hora diària d'absència del lloc de treball per afavorir la lactància materna.

2. En els casos de part, adopció o acolliment múltiple el permís és de dues hores diàries.

3. Aquests períodes de temps poden ser dividits en dues fraccions de la meitat de temps cadascuna.

4. Si el pare i la mare treballen, només un d'ells podrà exercir aquest dret.

5. El període del permís s'inicia un cop acabat el permís per maternitat i té una durada màxima de 20 setmanes.

6. A petició de l'empleat públic les hores del permís de lactància es poden compactar per a gaudir-ne en jornades senceres de treball, respectant, en tot cas, les necessitats del servei.

m. Permís per l'atenció de fills/es prematurs/es o hospitalització post part.

1. En el cas de naixement d'un fill o filla prematur o que hagi d'ésser hospitalitzat a continuació del part, s'atorga un permís equivalent al temps d'hospitalització fins a un màxim de 13 setmanes. Aquest permís s'inicia a partir de l'acabament del permís per maternitat o de la setzena setmana posterior al part.

2. Per naixement d'un fill prematur o que per qualsevol motiu ha d'ésser hospitalitzat a continuació del part, també tindrà dret d'absentar-se del treball durant un màxim de dues hores diàries percebent les retribucions íntegres. Així mateix es té dret a la reducció voluntària de dues hores màxim, amb la reducció proporcional de les retribucions.

n. Permís per a atendre fills discapacitats

1. Els progenitors amb fills discapacitats tenen dret conjuntament a permisos d'absència del lloc de treball per a poder assistir a reunions o visites en els centres educatius especials o sanitaris on rebin suport.

2. Així mateix, tenen dret a dues hores de flexibilitat horària diària per a poder conciliar els horaris dels centres d'educació especial o dels altres centres on el fill o filla discapacitat rep atenció.

o. Permís prenatal

1. Les dones embarassades tenen dret a absentar-se del lloc de treball per a assistir a exàmens prenatals i a tècniques de preparació per al part, durant el temps necessari per a dur a terme aquestes pràctiques, amb la justificació prèvia de la necessitat de fer-ho dins de la jornada de treball.

2. Els empleats públics municipals que optin per l'adopció o l'acolliment permanent o preadoptiu tenen dret a absentar-se del lloc de treball per a dur a terme els tràmits administratius requerits per l'administració competent fets a Catalunya, durant el temps necessari, amb la justificació prèvia que s'han de fer dins la jornada de treball.

3. En cas d'adopció internacional, es tindrà dret a un permís de fins a 2 mesos, percebent les retribucions bàsiques, quan sigui necessari el desplaçament previ al país d'origen de la criatura adoptada.

4. Per assistir a tècniques de fecundació assistida, el temps necessari per a la seva realització prèvia justificació de la seva necessitat dins de la jornada de treball.

p. Permís sense retribució per atendre a un familiar

1. Els empleats públics municipals podran sol·licitar un permís sense retribució per a atendre un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.

2. La durada d'aquest permís serà d'un mínim de deu dies i màxim de tres mesos; excepcionalment l'empleat públic podrà sol·licitar una pròrroga de fins a tres mesos més.

3. La concessió d'aquest permís és incompatible amb qualsevol autorització de compatibilitat realitzada amb anterioritat per l'Ajuntament, la qual queda suspesa d'ofici fins el seu acabament.

q. Permís per conciliació de la vida familiar i laboral: els empleats públics locals tindran dret a absentar-se del seu lloc de treball pel temps indispensable per poder assistir a visites o proves mèdiques per a si mateix, així com per acompanyament d'ascendents o descendents fins al primer grau de consanguinitat i afinitat, també per a reunions de tutoria amb els docents responsables dels fills, aquests permisos sempre que siguin degudament justificats no tindran el caràcter de recuperables i com a màxim tindrà la durada d'una jornada.

r. Permís de paternitat:

1. L'empleat públic municipal té dret a un permís de 4 setmanes consecutives. Aquest permís es pot gaudir durant el període comprès des de l'acabament del permís per naixement del fill o filla, des de la resolució judicial per la que es constitueix l'adopció o a partir de la decisió administrativa o judicial d'acolliment, i fins que finalitzi el permís per maternitat, o també immediatament després de l'acabament d'aquest permís.

2. En el cas de famílies monoparentals, si té la guarda legal exclusiva de l'infant, també pot gaudir del permís de paternitat a continuació del de maternitat.

s. Permisos per assumptes personals sense justificació

1. L'empleat públic municipal podrà disposar de fins a nou dies de permís a l'any, o els que corresponguin d'acord amb la normativa de la Generalitat, per assumptes personals sense justificació, o dels dies en proporció que els hi corresponguin el quals es podran gaudir, com a màxim, fins el dia 15 de gener de l'any següent. Aquests permisos es podran gaudir també en fraccions mínimes d'una hora, computant cada dia per 7 hores.

2. La concessió d'aquests dies de permís serà subordinada a les necessitats del servei i en tots els casos caldrà garantir que el departament on es presten els serveis assumirà sense dany per a terceres persones, o per a la mateixa organització, les tasques de l'empleat públic municipal al qual es concedeix el permís i requerirà l'autorització corresponent. La denegació d'aquests permisos haurà de ser motivada i per escrit.

3. Les sol·licituds dels permisos s'hauran de presentar al Departament de Recursos Humans al menys amb una setmana d'antelació a les dates sol·licitades amb el vistiplau del cap de departament o responsable de la unitat orgànica on es presten els serveis; aquest termini només podrà ser menor en casos justificats i urgents. Les denegacions s'hauran de comunicar amb una antelació mínima de 48 hores del dia demanat.

4. Aquests dies es podran ajuntar amb els dies de vacances, sempre que el servei ho permeti.

5. A més d'aquests dies, d'acord amb el que estableix l'article 48.2 de l'EBEP, els empleats públics tindran dret a dos dies addicionals al complir el sisè trienni, incrementant-lo en un dia addicional per cada trienni complert a partir del vuitè. El personal del torn de nit tindrà els permisos d'aquest article durant la nit immediata posterior al fet causant, excepte els permisos per a exàmens que els tindran la nit anterior. Els permisos regulats en aquest article seran computats com treball efectiu als efectes del compliment del còmput horari de jornada. Ambdues parts acorden que si durant la vigència d'aquest Acord/Conveni s'aprovés alguna disposició respecte permisos i llicències en l'àmbit de la funció pública, es faci extensiva a tots els empleats públics de la Corporació.

En els casos en què la concessió de permisos a l'empleat públic amb un càrrec de comandament, pugui afectar la qualitat en la prestació del servei, s'hauran de prendre les mesures pertinents per a garantir una prestació del servei adequada. En allò no previst en aquest article sobre permisos serà d'aplicació la normativa vigent. Gaudiment dels permisos i règim d'incompatibilitats: Els permisos regulats en aquest capítol no es poden concedir a dues persones pel mateix fet causant, llevat que l'exerceixin d'una manera alternativa i que el termini global no superi l'establert com a màxim per a cada tipus de permís, amb les úniques excepcions dels articles que fan referència a permís per matrimoni d'un familiar, permís per maternitat en els termes establerts legalment, permisos per atendre fills discapacitats i permís per mort, accident, hospitalització o malaltia greu d'un familiar fins al segon grau.

Article 40. Control i seguiment dels permisos

El Departament de Recursos Humans portarà a terme el control, la comprovació i el seguiment dels permisos gaudits pels empleats públics municipals comptant amb la total col·laboració per part dels responsables o caps de servei de cadascuna de les àrees en que s'estructura l'Ajuntament d'acord amb els procediments interns que s'estableixin.

Article 41. Reduccions de jornada per guarda legal amb la totalitat de la retribució

1. L'empleat públic municipal que per raons de guarda legal tingui cura directa d'un fill o filla té dret a gaudir d'una reducció de com a màxim un terç de la jornada de treball amb la percepció del cent per cent de les retribucions, sempre que l'altre progenitor o progenitora treballi.

2. La durada màxima d'aquest dret és d'un any a partir de l'acabament del permís per maternitat o de la setzena setmana posterior al part, l'adopció o l'acolliment; si la persona beneficiària ha gaudit del permís de paternitat, la durada de la reducció computa de manera consecutiva a partir de l'acabament d'aquest permís.

3. El percentatge de reducció de jornada no és ampliable per motius de part, adopció o acolliment múltiple, ni per cap altre supòsit.

4. L'empleat públic podrà sol·licitar la compactació de les hores que li corresponguin de reducció de jornada en jornades consecutives senceres, sempre que sigui possible segons les necessitats del servei, sempre i quan compti amb l'informe favorable del cap del seu servei i d'acord amb els procediments que estableixi el Departament de Recursos Humans.

Article 42. Reduccions de jornada als empleats públics municipals per disminució legalment reconeguda

1. Els empleats públics municipals amb una disminució legalment reconeguda que, per aquest motiu, hagin de rebre tractament en centres mèdics tenen dret a una reducció de jornada de treball en el temps que estrictament dediquin al tractament, sense reducció de les retribucions.

2. L'empleat públic municipal haurà d'acompanyar la seva sol·licitud mitjançant informe mèdic que justifiqui la necessitat del tractament, on consti la periodicitat i la durada aproximada del mateix així com l'acreditació de què no es pot realitzar fora de l'horari laboral.

Article 43. Reduccions de jornada d'un terç o de la meitat amb dret al 80% o al 60% de les retribucions

Els empleats públics municipals tenen dret a gaudir d'una reducció d'un terç o de la meitat de la jornada de treball, amb percepció del 80% o del 60% de la retribució, respectivament, en els supòsits següents:

a. Per tenir cura d'un fill o filla menor de sis anys, sempre que se'n tingui la guarda legal.

b. Per tenir cura d'una persona amb disminució psíquica, física o sensorial que no faci cap activitat retribuïda, sempre que se'n tingui la guarda legal.

c. Perquè tenen a càrrec un familiar, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, amb una incapacitat o disminució reconeguda igual o superior al 65% o amb un grau de dependència que li impedeix ésser autònom, o que requereix dedicació o atenció especial.

d. Les dones víctimes de la violència de gènere, per a fer efectiva la seva protecció o el seu dret a l'assistència social íntegra.

Article 44. Reducció de jornada per malaltia de familiars

Els empleats públics tenen dret a gaudir d'una reducció de la jornada, fins al 50%, amb caràcter retribuït, per malaltia molt greu d'un familiar de primer grau i per un període màxim d'un mes. Si hagués més d'un titular d'aquest dret pel mateix fet causant, el temps de gaudiment es podrà prorratejar entre els mateixos, respectant el termini màxim d'un mes.

Article 45. Gaudiment de les reduccions de jornada i règim d'incompatibilitats

1. Les reduccions de jornada regulades en aquest capítol no es poden concedir a dues persones pel mateix fet causant, excepte que l'exerceixin d'una manera alternativa i sense que el termini global superi l'establert com a màxim.

2. La concessió de les reduccions de jornada establertes en aquest capítol són incompatibles amb qualsevol autorització de compatibilitat autoritzada amb anterioritat per l'Ajuntament, la qual queda suspesa d'ofici fins l'acabament del termini de la reducció.

3. Com a norma general qui tingui reducció de jornada no podrà fer serveis u hores extraordinàries.

4. La reducció de la jornada contemplada en aquest capítol constitueix un dret individual dels empleats públics, homes o dones.

Article 46. Assistència al treball i justificació d'absències

1. L'empleat públic té el deure d'avisar telefònicament a la unitat administrativa encarregada del control de presència, bé directament o per mitjà d'una altra persona, de l'absència que es produeixi per malaltia el mateix dia que s'indisposi, amb independència, en el seu cas, que es faci tramesa amb posterioritat de la documentació acreditativa. Aquest mateix règim se seguirà en el supòsit de reincorporació al treball.

2. Tots els empleats públics de la Corporació tenen el deure d'acreditar les baixes, les altes i les indisposicions d'alguna de les formes previstes en aquest Acord/Conveni. L'empleat, la persona designada per aquest, o el seu servei d'adscripció, presentarà la documentació acreditativa a la unitat administrativa encarregada del control de presència, en els tres dies següents des de la seva emissió.

3. L'acreditació tardana de les baixes o indisposicions, excepte dels casos de força major, comportarà la reducció proporcional de les retribucions corresponents al temps no acreditat, tret de la part corresponent a la Seguretat Social.

4. S'entén per indisposició l'absència de l'empleat públic del seu lloc de treball produïda per qualsevol causa relacionada amb el seu estat de salut. Les primeres cinc indisposicions de cada any natural no s'hauran de justificar. A partir de la sisena caldrà presentar justificant mèdic.

Article 47. Excedències voluntàries que tenen la finalitat de conciliar la vida personal i familiar amb la vida laboral

1. Supòsits d'excedència:

a. Excedència voluntària per interès particular: Els empleats públics podran sol·licitar passar a la situació d'excedència voluntària en els supòsits i amb els requisits que estableixi la normativa vigent en cada cas.

b. Excedència voluntària per a tenir cura d'un fill o filla. L'excedència voluntària per a tenir cura d'un fill o filla es pot sol·licitar en qualsevol moment a partir del naixement o de la sentència o la resolució judicial de constitució de l'adopció o l'acolliment. Aquesta excedència té una durada màxima de tres anys, a comptar de la data del naixement o de la sentència o la resolució judicial en el cas d'acolliment o adopció, i es pot gaudir de forma fraccionada. El període d'excedència computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius. Així mateix, durant tot el període d'excedència la persona afectada té dret a la reserva del lloc de treball amb destinació definitiva. No obstant això, si la persona afectada ocupa un lloc de treball amb destinació provisional, conserva els drets generals sobre aquest fins al cessament o fins al moment en què es resolgui la convocatòria de provisió corresponent. Així mateix, es té dret a la participació de cursos de formació.

c. Excedència voluntària per a tenir cura de familiars L'excedència voluntària per a tenir cura de familiars es pot sol·licitar per a tenir cura d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat inclòs, amb la condició que no es pugui valer i que no pugui exercir cap activitat retribuïda. Aquesta excedència pot ser atorgada per un període mínim de tres mesos i màxim de tres anys i es pot gaudir de forma fraccionada. El període concret d'excedència és determinat segons l'acreditació del grau de dependència i la durada estimada d'aquesta. El període d'excedència computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius. Així mateix, durant tot el període d'excedència la persona afectada té dret a la reserva del lloc de treball amb destinació definitiva. No obstant això, si la persona afectada ocupa un lloc de treball amb destinació provisional, conserva els drets generals sobre aquest fins al cessament o fins al moment en què es resolgui la convocatòria de provisió corresponent. Així mateix, es té dret a la participació en de cursos de formació.

d. Excedència voluntària per al manteniment de la convivència L'excedència voluntària per al manteniment de la convivència es pot sol·licitar, per una durada mínima de dos anys i màxima de quinze anys, si el cònjuge o la cònjuge o el convivent o la convivent ha de residir en un altre municipi perquè hi ha obtingut un lloc de treball estable. El període d'excedència no computa als efectes de triennis, de grau personal i de drets passius, ni comporta la reserva de la destinació.

e. Excedència voluntària per violència de gènere L'excedència voluntària per violència de gènere s'atorga a les dones víctimes de la violència de gènere pel temps que sol·licitin. En el cas del personal funcionari els dos primers mesos amb retribució integra i en el seu cas, amb les prestacions familiars amb fill/filla a càrrec. Així mateix, en el supòsits de violència de gènere, el personal laboral té dret a la suspensió del contracte per un termini màxim de sis mesos, amb dret a reserva del lloc de treball. A efectes informatius, la normativa vigent reconeix el dret del personal que es trobi en aquesta situació a percebre la prestació per atur durant sis mesos, ampliable fins a divuit mesos. El període d'excedència computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius i comporta la reserva del mateix lloc de treball durant sis mesos, sens perjudici que es pugui ampliar aquest termini, d'acord amb el que disposa la normativa sobre violència de gènere.

2. El reingrés al servei actiu dels empleats que no tinguin reserva de plaça i destí s'efectuarà mitjançant la seva participació en les convocatòries de concurs o de lliure designació per a la provisió de llocs de treball. El reingrés també podrà efectuar-se per adscripció a un lloc amb caràcter provisional, condicionat a les necessitats del servei i sempre que s'acompleixin els requisits per al seu desenvolupament.

Article 48. Pla d'igualtat

L'Ajuntament de Palamós, en el termini màxim d'un any, negociarà amb les organitzacions sindicals més representatives l'elaboració d'un Pla d'igualtat on s'establiran les mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral per motius de gènere, d'acord amb l'establert a la Disposició addicional octava de l'EBEP.

Article 49. Equipaments, instal·lacions i espais de treball

1. Tots els nous equipaments i instal·lacions que es creïn compliran les condicions de seguretat i salut laboral i s'ajustaran a les normatives de supressió de barreres arquitectòniques i laborals, per tal de garantir la igualtat d'accés a persones amb mobilitat reduïda als llocs de treball i la realització de les tasques diàries del personal en les condicions establertes per la legislació vigent.

2. És respectarà el dret d'informació al representants dels treballadors.

3. Igualment, s'elaborarà un Pla de millora dels llocs de treball actuals, per dur a terme en el termini més breu que sigui possible, que incorporarà tots els requeriments relatius a seguretat i salut laboral i accessibilitat que estableix la normativa vigent.

4. Aquest Pla serà consensuat amb el Comitè de Seguretat i Salut.

Article 50. Roba de treball

1. La Corporació facilitarà la roba adequada de treball, al personal que presta serveis en aquells llocs de treball que impliquin un desgast de peces superior al que és normal, que requereixin especials mesures de seguretat i protecció i al personal que hagi d'usar uniforme. També es facilitarà roba i calçat impermeable al personal que habitualment hagi de fer la seva feina a l'intempèrie. Es marcaran uns mínims d'entrega d'acord amb el reglament que elabori la Comissió Paritària de Seguiment, però en el cas que es deteriorin els materials entregats seran substituïts per nous.

2. Els delegats de prevenció participaran en la selecció del vestuari mitjançant el Comitè de Seguretat i Salut i en la determinació dels equips de protecció individual i el control del compliment dels acords establerts.

Capítol IV. Condicions econòmiques

 
Article 51. Retribucions. Àmbit d'aplicació

1. Els empleats públics municipals seran remunerats d'acord amb el sistema retributiu fixat en les normes de funció pública, i pels conceptes que aquestes estableixen.

2. El personal que realitzi una jornada laboral inferior a l'ordinària rebrà la retribució proporcional a la mateixa.

3. El personal que realitzi la jornada ampliada prevista a l'article 28, percebrà un complement específic per ampliació de jornada l'import del qual es calcularà de forma proporcional entre la jornada ordinària i la jornada ampliada sobre els conceptes retributius fixes del lloc de treball (sou base, complement de destinació i complement específic del lloc de treball). Aquest complement s'abonarà en catorze mensualitats.

Article 52. Conceptes retributius

1. Els conceptes retributius que poden rebre els empleats públics municipals són els següents: Retribucions bàsiques, pels imports que es determini anualment a la LPGE per a cada grup o subgrup: a. El sou assignat a cada subgrup o grup de classificació professional, en cas que aquest no tingui subgrup. b. Els triennis, que consisteixen en una quantitat, que és igual per a cada subgrup o grup de classificació professional, en cas que aquest no tingui subgrup, per cada tres anys de servei. Al personal laboral els serà d'aplicació el reconeixement de serveis previs prestats a l'administració pública, d'acord amb el que estableix la Llei 70/1978 i normativa de desenvolupament. En el supòsit que els anys de servei ho siguin en diferents grups o categories, es computarà per tots els anys l'import corresponent del grup, escala o categoria en el qual estigui en actiu la persona en el moment de fer el trienni. Els triennis s'abonen a partir del primer dia del mes següent al de la data en què compleix el seu venciment. Retribucions complementàries Complement de destinació (CD): serà el corresponent al nivell del lloc de treball, d'acord amb el que fixi la relació de llocs de treball de l'Ajuntament, en la quantia que anualment s'estableixi en la Llei de pressupostos generals de l'Estat. Complement específic (CE): pels imports que es fixin a la relació de llocs de treball, els quals retribueixen les característiques específiques del lloc de treball. Amb independència del complement específic general que determinarà la relació de llocs de treball, s'estableix un complement específic de carrera. Aquest complement s'abonarà als funcionaris de carrera i treballadors fixes en funció de les circumstàncies que es determinen a continuació: Haver complert el nombre d'anys de servei que s'assenyalen en el quadre. Als funcionaris d'habilitació estatal se'ls computaran tots els serveis prestats en els corresponents cossos d'habilitació estatal. Els imports mensuals que es percebran per aquest concepte són els següents:

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

Aquestes quantitats s'actualitzaran amb la mateixa proporció que la resta de retribucions. Aquest complement s'adaptarà al complement de carrera que es reguli a la llei de funció pública que dicti la Generalitat de Catalunya en desenvolupament de l'EBEP, prèvia negociació amb les organitzacions sindicals corresponents. Complement de productivitat: un import destinat a retribuir l especial rendiment, l'activitat extraordinària, l'interès i la iniciativa de l'empleat públic en la seva feina. Gratificacions per serveis extraordinaris: En cap cas poden ser fixes en la seva quantia ni periòdiques en la seva acreditació ni originar drets individuals en períodes successius. Hauran de respondre a serveis extraordinaris realitzats fora de la jornada normal de treball. Pagues extraordinàries: Els empleats públics percebran dues pagues extraordinàries a l'any, la primera el mes de juny i la segona el mes de desembre, d'import equivalent al cent per cent d'una mensualitat íntegra de sou, triennis, complement de destinació i complement específic. Retribucions diferides: Pla de pensions L'Ajuntament de Palamós efectuarà, com a retribució diferida, una aportació al Pla de Pensions constituït, d'acord amb les especificacions del Reglament del pla i les lleis de pressupostos generals de l'Estat. El personal afectat es concretarà en el Reglament del Pla de pensions.

a. Aquests conceptes s'adequaran a l'estructura retributiva que estableixin les normes de desenvolupament de l'EBEP.

b. El complement de destinació i el complement específic s'adequaran a les previsions de la normativa bàsica de la funció pública i la seva determinació correspondrà al Ple de l'Ajuntament. L'import del complement específic serà el que en cada moment es determini a la relació de llocs de treball.

c. L'empleat públic que mitjançant nomenament que així ho autoritzi desenvolupi funcions corresponents a un lloc de configuració professional i econòmica superior al seu tindrà dret a la percepció de les retribucions corresponents al lloc que desenvolupi. No obstant, el fet de desenvolupar un lloc de categoria superior no donarà dret a la consolidació d'aquest.

Article 53. Retribució dels funcionaris en pràctiques

Els funcionaris que es trobin en període de pràctiques o que estiguin desenvolupant cursos selectius seran nomenats funcionaris en pràctiques, i percebran les retribucions que els corresponguin d'acord amb la normativa aplicable.

Article 54. Nivells de complement de destinació

1. L'assignació dels nivells dels llocs de treball es realitzarà mitjançant la relació de llocs de treball. Si el lloc de treball no es troba inclòs dintre de la mateixa, la seva creació correspondrà al Ple de l'Ajuntament de Palamós que determinarà el nivell, atenent a criteris d'especialització, responsabilitat, competència i comandament.

2. El complement de destinació, per a cada grup o categoria, queda fixat d'acord amb els següents mínims i màxims:

Grup i categoria assimilada A1 nivell 22 - 30

Grup i categoria assimilada A2 nivell 20 - 26

Grup i categoria assimilada C1 nivell 16 - 22

Grup i categoria assimilada C2 nivell 14 - 18

Agrupació professional nivell 12 - 14

3. Els imports que corresponen als diferents complements de destinació seran els que s'estableixin anualment a la Llei de pressupostos generals de l'Estat. 4. Es podran percebre complements de destinació superiors en funció del grau consolidat per haver dut a terme amb anterioritat llocs de nivell superior. En cap cas podrà ser superior al màxim previst per a cada grup.

Article 55. Increments retributius

L'increment de retribucions durant la vigència d'aquest Acord/Conveni serà el que preveu la Llei de pressupostos generals de l'Estat per a cada exercici.

Article 56. Sistema de productivitat

1. L'Ajuntament de Palamós dotarà el complement de productivitat amb una quantia inicialment dotada per l'any 2010 amb 60.000 euros.

2. D'aquest import, un 35 per cent quedarà a disposició de l'Alcaldia per retribuir l'assoliment d'objectius entre els caps d'àrea i els coordinadors de projectes. L'altra 65 per cent es destinarà a retribuir el rendiment especial, l'activitat extraordinària, l'interès i la iniciativa dels empleats municipals, amb la quantia distribuïda, segons criteris objectius, entre la resta del personal (s'exclouen els caps d'àrea) d'acord amb la consecució dels objectius que es fixin prèviament per a cada àrea. El sistema de distribució es recollirà en un document acordat amb les organitzacions sindicals legitimades per a la negociació col·lectiva.

Article 57. Gratificacions per serveis extraordinaris

1. Les parts signants d'aquest Acord/Conveni, amb l'objectiu d'afavorir la creació de llocs de treball, manifesten la voluntat d'eliminar en tot quan sigui possible la realització de serveis extraordinaris, tot potenciant els mecanismes necessaris.

2. Els representants del personal hauran de rebre mensualment un resum de les hores extres fetes durant aquest període de temps.

3. Tindran la consideració de serveis extraordinaris els que, excepcionalment, puguin fer-se a més de la jornada habitual de treball. Respondran sempre a necessitats del servei com períodes d'acumulació de feina, absències o situacions d'emergència que puguin sorgir.

4. El temps de treball considerat com a serveis extraordinaris serà compensat preferentment per temps de descans. Cada hora de serveis extraordinaris es compensarà amb 1 h i 1/2 de descans, tret dels realitzats en dia festiu, dissabtes, diumenges o horari nocturn, que es compensaran amb 2 h i 1/4 de descans. A aquests efectes, es consideraran realitzats en festivitat els serveis extraordinaris efectuats entre les 0:00 hores i les 24:00 hores del dia festiu, dissabte o diumenge i s'entendran realitzats en horari nocturn els serveis extraordinaris prestats en qualsevol data entre les 22:00 hores i les 6:00 del dia següent. La compensació amb temps de descans s'efectuarà en un termini no superior als tres mesos des de la data de la prestació dels serveis extraordinaris. Aquesta compensació no pot afectar a les necessitats del servei i en el cas de la Policia Local no podrà haver menys de tres agents per torn.

5. Quadre de compensació econòmica per serveis extraordinaris. Durant la vigència d'aquest Acord/Conveni s'estableixen els imports següents per la realització de serveis extraordinaris fora de l'horari habitual de treball.

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

6. A partir de l'any 2013 els imports s'incrementaran en el mateix percentatge que la resta de retribucions.

7. Els empleats públics no podrà superar, en cap cas, el màxim de 80 hores extraordinàries a l'any retribuïdes o la part proporcional en contractacions inferiors a l'any.

8. L import de les gratificacions per serveis extraordinaris, sempre que no s'hagin compensat d'acord amb el punt 2 d'aquest article, serà abonat per nòmina el mes següent de la seva realització, sempre que l'acreditació documental s'hagi rebut al Departament de Recursos Humans abans del dia 10 del mes d'abonament.

9. Les hores extres sempre tindran un caràcter voluntari, i no poden ésser imposades a cap treballador de l'Ajuntament, exceptuant situacions de força major o sobrevingudes.

10. Si per raons del servei els empleats públics d'aquest Ajuntament es veuen obligats a prestar els seus serveis els dies que s'especifiquen a continuació el preu de l'hora serà el de les hores extres anteriorment indicat incrementat en 5 euros si són hores laborables, 10 euros si són nocturnes. Els dies a aplicar aquest concepte seran:

Nits del dia 24 i 31, i dies 25 i 26 de desembre.

Nit del 5 i dies 1 i 6 de gener.

Dia de la gran rua de carnaval, entre les 6 i les 23 hores.

2 dies de la festa Major que estiguin marcat com a festa locals. Festa patronal.

11. Quan un empleat públic sigui requerit per serveis extraordinaris que no siguin prolongacions per raó del servei mai seran inferiors a 4 hores. 12. No es podran realitzar hores extraordinàries en jornades que corresponguin a vacances, assumptes propis, altres permisos o llicències. 13. En tot cas, per assolir la màxima equitat, trimestralment, la comissió de seguiment de conveni vetllarà perquè existeixi un equilibri entre les hores extraordinàries efectuades pels diferents empleats públics de la corporació.

Article 58. Indemnitzacions per raó del servei.

Dietes i desplaçaments

1. Les indemnitzacions eventuals per raó del servei s'abonaran d'acord amb allò establert en cada moment per la normativa vigent. Les dietes meritades en els serveis o situacions que donin dret a les mateixes s'abonaran a tot el personal d'acord amb els imports corresponents al grup 2 que, actualment, són les següents:

Manutenció 37,40

Allotjament 65,97

Dieta sencera 103,37

2. Les despeses de viatge són la quantitat que s'abona per a la utilització de qualsevol mitjà de transport per dur a terme una comissió de servei o per motius de treball. Amb caràcter general queda autoritzada la utilització de vehicles particulars en qualsevol comissió de servei. Aquest concepte inclourà: Bitllet o passatge corresponent al transport públic utilitzat. Per casos justificats el rebut corresponent a la utilització de taxis. Justificants corresponents a despeses de peatges i autopistes. Justificants corresponents a despeses de pàrquings.

3. Els empleats públics que utilitzin vehicle propi, amb l'autorització corresponent per desplaçar-se per motius de treball, han de percebre la quantitat establerta a la normativa vigent.

Article 59. Complement personal

Els empleats públics que percebin retribucions superiors a les previstes per al seu lloc de treball segons el resultat de la valoració de llocs de treball, tindran la diferència entre la retribució realment percebuda i la catalogada que s'imputi com a complement personal. Aquest complement no experimentarà increments i només s'absorbirà en el supòsit de promoció interna en el diferencial amb el nou complement específic.

Article 60. Nòmina

1. La data límit de l'ingrés de la nòmina mensual de cada empleat públic serà el dia 27 de cada mes. Si coincideix en dissabte o festiu l'ingrés es farà el dia abans.

2. Respecte a les pagues extraordinàries de juny i desembre, l'ingrés es farà abans del dia 20 de juny i desembre, respectivament. Si coincideix en dissabte o festiu l'ingrés es farà el dia abans.

Article 61. Fons per a la millora de la prestació dels serveis públics

1. Entenent les parts que els recursos humans constitueixen un element imprescindible en la prestació de serveis i del treball dels empleats públics com de la gestió de la Corporació, es crearà un fons per atendre aquestes necessitats i per a cada any de vigència d'aquest Acord/Conveni col·lectiu.

2. La quantitat corresponent a cada any, així com la seva distribució entre el personal, serà establerta per la Comissió Paritària de Seguiment en funció del grau d'assoliment dels objectius i el seu pagament tindrà efectes des del dia 1 de gener de cada any.

Article 62. Factor de força major

1. Els empleats públics que no estiguin de servei i no estiguin cobrant en aquell moment el factor de localització podran ser cridats per treballar, mitjançant Resolució d'Alcaldia, en supòsits de força major, i percebran una compensació econòmica suplementària de 100 euros per cada situació que es produeixi, més les corresponents hores extres.

2. A aquests efectes s'entén per supòsits de força major els derivats d'accidents greus, emergències, catàstrofes o altres calamitats públiques.

3. Aquesta quantitat s'actualitzarà amb la mateixa proporció que la resta de retribucions.

Article 63. Factor de caps de setmana i festius

1. Els empleats públics que treballin dins la seva jornada ordinària en caps de setmana (dissabte i diumenge) i festius rebran una compensació de 25 euros per cada dia del cap de setmana i 50 euros per cada una de les 14 festivitats oficials. Aquestes quanties no seran acumulables, en cas de coincidència es prioritzarà la festivitat.

2. Si es treballa menys de 7 hores, es cobrarà el factor corresponent complert.

3. En cap cas s'aplicarà aquest factor quan el concepte pel qual es retribueix estigui incorporat dintre del Complement Específic com a característica permanent del lloc de treball a la relació de llocs de treball.

4. Aquesta quantitat s'actualitzarà amb la mateixa proporció que la resta de retribucions.

Article 64. Factor de treball nocturn

1. Els empleats públics que treballin dins la seva jornada ordinària en horari nocturn percebran una compensació econòmica suplementària, amb caràcter personal i no consolidable, equivalent al 15 % sobre el preu de l'hora ordinària (sou base + complement de destinació + complement específic del lloc de treball) per cada hora efectivament treballada.

2. Mentre no s'aprovi la RLLT les quanties a percebre per aquest factor seran les següents:

Grup Hora ordinària mitja 15 % nocturnitat per hora

A1 33,00 4,95

A2 24,57 3,69

B 0,00 0,00

C1 20,93 3,14

C2 17,62 2,64

E 14,00 2,10

3. S'entén com a treball nocturn les hores treballades durant el període comprés entre les deu de la nit i les sis del matí. 4. En cap cas s'aplicarà aquest factor quan el concepte pel qual es retribueix estigui incorporat dintre del Complement Específic com a característica permanent del lloc de treball a la Relació de Llocs de Treball.

Article 65. Factor de jornada partida

1. És el complement assignat als empleats públics, que per raons del seu lloc de treball, han de realitzar la seva jornada ordinària partida.

2. El seu import serà de 10,25 euros per dia realitzat.

3. En cap cas s'aplicarà aquest factor quan el concepte pel qual es retribueix estigui incorporat dintre del complement específic com a característica permanent del lloc de treball a la relació de llocs de treball.

4. Aquesta quantitat s'actualitzarà amb la mateixa proporció que la resta de retribucions.

Article 66. Factor de localització

1. El factor de localització correspon a una compensació econòmica, personal i no consolidable, pel fet d'estar localitzable quan sigui requerit fora de l'horari habitual establert. Aquesta disponibilitat s'establirà per decret d'Alcaldia per raons motivades.

2. La retribució d'aquest factor serà de 175 euros/mes de prestació efectiva del servei.

3. En cap cas s'aplicarà aquest factor quan el concepte pel qual es retribueix estigui incorporat dintre del complement específic com a característica permanent del lloc de treball a la relació de llocs de treball. També és incompatible amb el factor de guàrdia regulat a l'article següent.

4. Aquesta quantitat s'actualitzarà amb la mateixa proporció que la resta de retribucions.

Article 67. Factor de guàrdia localitzable

1. El factor de guàrdia correspon a una compensació econòmica, personal i no consolidable, pel fet d'estar disponible per presentar-se a treballar quan es sigui requerit segons els quadrants de servei.

2. La retribució d'aquest factor serà de 40 euros per dia de prestació efectiva del servei i no donarà lloc a percebre cap import en concepte de gratificació per serveis extraordinaris/hores extres.

3. El total d'aquesta quantitat serà retribuïda al mes vençut.

4. Durant el torn de guàrdia caldrà estar localitzable i el temps de resposta al lloc de treball no sobrepassi els 20 minuts.

5. Aquesta quantitat s'actualitzarà amb la mateixa proporció que la resta de retribucions.

Article 68. Factor de treball per torns

1. Els empleats públics que realitzin la seva jornada laboral en règim de torn de matí, tarda i nit, percebran un complement 60 euros mensuals.

2. Aquest complement s'abonarà per 14 mensualitats.

3. Aquesta quantitat s'actualitzarà amb la mateixa proporció que la resta de retribucions.

Capítol V. Millores socials

 
Article 69. Fons social

1. L'Ajuntament de Palamós establirà anualment un fons d'ajuda social amb una dotació de l'1,63% de la massa salarial, destinat a la concessió d'ajuts de caràcter social per als seus empleats públics municipals d'acord amb els termes fixats en el reglament o instrucció de gestió del fons d'ajuda social.

2. En relació a l'article anterior s'entén per massa salarial la suma de les retribucions bàsiques, complementàries i les diferides, més els costos socials de les mateixes, excepte les retribucions per serveis extraordinaris. El detall dels conceptes serà el següent: Retribucions bàsiques Retribucions complementàries Retribucions de tot el personal laboral Seguretat social i assistència sanitària del personal funcionari integrat Complement de productivitat Pla de pensions. Per l'exercici 2010 l'import de la massa salarial és de 8.085.330 euros.

3. Es constituirà una comissió de gestió del fons d'ajuda social, de naturalesa paritària, format per quatre representants proporcionals a la representativitat de cada una de les organitzacions sindicals signants d'aquest Acord/Conveni i pel mateix nombre de membres en representació de l'Ajuntament de Palamós, designats per l'alcaldessa. Aquest Comitè resoldrà les sol·licituds presentades d'acord amb les normes establertes en el reglament que elabori i d'acord amb les quanties que corresponguin en cada exercici.

Article 70. Ajuts socials per violència de gènere

El personal funcionari que hagi d'accedir a la situació d'excedència voluntària per violència de gènere regulada a l'article 46.e) podrà demanar un ajut equivalent al 75% de la seva retribució íntegra mensual durant el període màxim de quatre mesos, a continuació dels dos mesos previstos a l'article 46. Aquest ajut quedarà sense efecte en el supòsit que, per norma legal s'estableixi un dret a percebre retribucions o ajuts pel mateix concepte en el període esmentat.

Article 71. Assistència sanitària funcionaris integrats

L'Ajuntament continuarà cobrint la prestació d'assistència sanitària al col·lectiu de funcionaris integrats mitjançant contracte subscrit amb una companyia asseguradora privada.

Article 72. Asseguradora dental

L'Ajuntament mantindrà la subscripció d'un contracte amb una companyia asseguradora per cobrir les prestacions odontològiques de tot el personal municipal.

Article 73. Ajuts per a la col·legiació professional

1. El personal de l'Ajuntament que, d'acord amb la normativa vigent, per les necessitats del seu lloc de treball estigui obligat a col·legiar-se, podrà sol·licitar el pagament íntegre de la quota de col·legiació al col·legi professional corresponent.

2. Igualment, les despeses vinculades a cadascuna de les feines que hagin de ser visades i executades per a l'Ajuntament, seran assumides íntegrament.

3. També s'inclouen les despeses d'assegurances implícites en els visats i altres documents col·legials.

4. En cap cas s'abonarà la quota col·legial a aquells empleats públics municipals que tinguin reconeguda la compatibilitat per l'exercici d'altres activitats, públiques o privades.

Article 74. Ajuts per incapacitat temporal

1. En el supòsit de baixa per incapacitat temporal derivada de malaltia o accident, i en el supòsit de permís de maternitat i paternitat, l'Ajuntament abonarà als empleats un ajut per import de la diferència entre la prestació que percebi durant la situació esmentada amb càrrec als sistemes de previsió que corresponguin en cada cas, i el cent per cent de les retribucions fixes mensuals.

2. Transitòriament, mentre no sigui d'aplicació el sistema retributiu derivat de l'aprovació de la relació de llocs de treball, també s'inclourà a efectes de determinar les retribucions fixes mensuals, aquells complements de productivitat que perceben determinats llocs de treball amb caràcter fix i periòdic i que responen a les pròpies característiques específiques del lloc.

3. En aquests supòsits l'Ajuntament es reserva la facultat d'utilitzar tots els mecanismes legals per tal de comprovar i verificar la situació d'incapacitat que es produeixi, podent efectuar els controls mèdics adients per facultatius especialment designats a l'efecte. En cas de negar-se l'empleat públic a ser examinat per aquests especialistes, decaurà el seu dret a percebre el complement a que fan referència els apartats anteriors.

4. L'empleat públic haurà de presentar a l'Ajuntament, en qualsevol cas i en el termini de tres dies des que es produeixi la baixa, el comunicat mèdic corresponent. El comunicat de confirmació de la baixa es presentarà segons la legislació vigent. En el cas d'incompliment d'aquests deures de justificació de la malaltia, l'Ajuntament podrà suspendre el pagament d'aquest ajut.

Article 75. Bestretes

1. Els empleats públics, funcionaris de carrera o laborals fixos i els empleats amb relació temporal en plaça de plantilla de durada superior a un any, podran demanar, per causa degudament justificada, mitjançant escrit presentat en el registre de l'Ajuntament, una bestreta, per un import màxim de dues mensualitats brutes, que es retornaran mitjançant descomptes mensuals a la nòmina en un termini màxim de 24 mensualitats.

2. Si finalitza la relació d'ocupació d'algun empleat que tingui pendent alguna bestreta l'haurà de liquidar abans d'acabar la prestació de serveis per l'Ajuntament.

3. La Comissió de Seguiment analitzarà aquelles sol·licituds que se surtin dels criteris generals establerts en aquest article, i determinarà la procedència o no de la seva concessió. En supòsits especials podrà incrementar l'import de la quantia assenyalada, en funció de la disponibilitat de Tresoreria de la Corporació.

4. Mentre hi hagi una bestreta pendent de liquidat no es podrà concedir una altra.

Article 76. Assistència jurídica

1. L'Ajuntament garanteix l'assessorament i defensa jurídica de tots els empleats públics municipals quan es vegin inculpats en processos judicials per raó de l'exercici de les seves funcions, incloses les sancions, fiances i els costos judicials, sense perjudici de les accions de retorn corresponents contra l'empleat públic municipal responsable si es produeix sentència ferma condemnatòria. L'assistència a prestar inclou la preparació o redacció de denúncies per part dels serveis jurídics de la corporació.

2. No s'inclouen en aquest article l'exercici d'accions, l'adquisició d'una posició processal activa per part de l'empleat públic, sense perjudici de la personació en el procediment judicial de l'Ajuntament com acusació particular o en exercici de l'acció pública quan així ho consideri en virtut de la gravetat dels fets.

3. L'advocat i procurador seran designats de comú acord entre l'administració i l'interessat.

4. No es prestarà assistència jurídica per part de la institució en cas de conflicte entre l'Ajuntament de Palamós i l'empleat públic municipal.

Article 77. Assegurança de responsabilitat civil

1. L'Ajuntament tindrà contractada una pòlissa d'assegurances de responsabilitat civil per cobrir els danys a tercers que puguin produir els seus empleats públics com a conseqüència del compliment de les seves funcions al servei de la Corporació, i que no puguin ésser imputables a imprudència temerària amb infracció de reglaments, negligència o ignorància inexcusables, dol o mala fe, infracció o incompliment voluntari de les normes, provats per sentència judicial ferma. La mateixa assegurança cobrirà el pagament de les costes i despeses judicials, incloent-hi les fiances que puguin ésser exigides a l'assegurat per garantir la seva responsabilitat.

2. En el supòsit que el personal de l'Ajuntament sigui condemnat al pagament de quanties econòmiques per via penal, en la realització de les seves tasques administratives, i sempre que no es pugui acreditar que s'ha actuat amb imprudència temerària, amb infracció de reglaments, negligència o ignorància inexcusables, dol o mala fe, infracció o incompliment voluntari de les normes, l'Ajuntament assumirà els costos del pagament de les sancions imposades.

Article 78. Assegurança de vida i invalidesa

1. L'Ajuntament mantindrà, al seu càrrec, una assegurança de vida que garantirà el pagament als empleats públics municipals o als seus hereus dels següents imports:

a. En cas d'invalidesa total: 60000 euros.

b. En cas d'invalidesa absoluta o gran invalidesa: 75000 euros.

c. En cas de mort: 60000 euros.

Article 79. Jubilació. Incentius a la jubilació anticipada

1. La Corporació realitzarà les previsions de jubilació amb un any d'antelació i informarà a la representació dels empleats públics, amb l'objectiu de planificar la possible cobertura de les futures vacants mitjançant la seva incorporació a l'oferta pública d'ocupació següent.

2. La jubilació dels treballadors es declararà d'ofici al complir els 65 anys sempre que es tingui la carència suficient per accedir a la prestació esmentada.

3. Els empleats públics que ho desitgin i compleixin els requisits previstos a la normativa vigent, podran acollir-se a la jubilació parcial a partir de l'edat mínima que contempli la normativa.

4. Els empleats públics que ho desitgin i compleixin els requisits previstos a la normativa vigent, podran demanar la seva jubilació avançada a partir dels seixanta anys.

5. Els empleats públics que es jubilin de forma avançada, gaudiran d'una compensació econòmica segons l'edat del moment de la jubilació avançada, prenen com a base el sumatori de les retribucions dineràries brutes (no inclou hores extres) en aquesta Corporació dels darrers 12 mesos aplicant els següents coeficients:

als 60 anys 100% de l'import calculat

als 61 anys 85% de l'import calculat

als 62 anys 75% de l'import calculat

als 63 anys 60% de l'import calculat

als 64 anys 50% de l'import calculat

6. Aquestes quantitats seran abonades en el moment de causar baixa a la corporació per aquest motiu.

7. La sol·licitud de jubilació voluntària s'haurà de presentar amb tres mesos d'antelació a la data de compliment de l'edat prevista.

Article 80. Renovació del permís de conduir

1. L'Ajuntament retribuirà el 100% de les despeses derivades de la renovació del permís de conduir als empleats públics que ho precisin per desenvolupar les funcions pròpies del seu lloc de treball.

2. Quan a un treballador/a que realitzi funcions de conductor li sigui retirat el permís de conduir per infraccions comeses durant la seva jornada laboral, i sempre i quan no pugui ser imputable a imprudència temerària amb infracció de reglaments, negligència o ignorància inexcusables, dol o mala fe, infracció o incompliment voluntari de les normes, provats per sentència judicial ferma, l'Ajuntament li proporcionarà un lloc de treball de similar grup o categoria, durant el temps que duri la retirada del permís, mantenint les retribucions que percebia abans del canvi de lloc de treball.

Article 81. Segona activitat

1. Durant els dotze primers mesos de vigència d'aquest Acord/Conveni la Corporació es compromet a elaborar i negociar i aplicar amb els representants sindicals un pla de segona activitat per als empleats públics al servei de l'Ajuntament de Palamós.

2. Les condicions d'accés a la segona activitat i les retribucions es determinaran al reglament que s'elabori.

Article 82. Premi per antiguitat

1. Els empleats públics en situació de servei actiu que compleixi l'antiguitat de serveis efectius a l'administració que s'indica a continuació podrà gaudir, l'any en que es produeix el fet causant, del següent:

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

2. Aquesta quantitat s'actualitzarà amb la mateixa proporció que la resta de retribucions.

3. Els dies especials de vacances s'han de complir dins de l'any natural en què es produeix l'aniversari i d'acord amb les necessitats del servei, podent ajornar-se a l'any següent.

4. En haver completat els anys d'antiguitat en l'administració que s'indiquen, es tindrà dret a l'augment dels dies de vacances anuals següents:

Anys de servei Dies addicionals anuals

15 1

20 2

25 3

30 o més 4

Capítol VI. Formació

 
Article 83. Formació professional

1. Es garantirà el dret dels empleats públics a la formació continua i a l'actualització permanent dels seus coneixements i capacitats professionals.

2. La formació i el desenvolupament professional dels seus empleats públics municipals és, per a l'Ajuntament de Palamós, un objectiu prioritari en l'estratègia de millora de la qualitat dels serveis que presta als seus ciutadans.

3. L'Ajuntament de Palamós potenciarà la formació del seu personal elaborant polítiques de:

a. Formació del personal per l'adaptació a les noves tecnologies o a les noves exigències del mateix.

b. Reciclatge i capacitació professional.

c. Formació per afavorir la promoció professional: carrera horitzontal, carrera vertical i promoció interna.

4. Les polítiques de formació professional pretenen assegurar la concordança entre els objectius de la institució i els interessos professionals dels empleats públics.

5. Durant la vigència de l'Acord/Conveni l'Ajuntament de Palamós destinarà anualment, com a mínim, un fons equivalent a un 0,2% de la massa salarial calculat a l'article 69 fons social, per implementar polítiques de formació i promoció professional; en el supòsit de no esgotar la dotació del fons durant un any s'acumularà a l'exercici següent.

Article 84. Comissió de formació

1. En el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Acord/Conveni es constituirà una Comissió de Formació, de naturalesa paritària, integrada per un representant per cada una de les organitzacions sindicals signants i pel mateix nombre de membres en representació de l'Ajuntament de Palamós, designats per l'administració.

2. La Comissió de Formació tindrà com a missió fonamental elaborar una proposta de Pla general de formació dels empleats públics municipals.

3. La Comissió de Formació elaborarà, si s'estima oportú, un reglament propi de funcionament intern.

4. La Comissió de Formació es reunirà en sessió ordinària un cop cada 4 mesos i en sessió extraordinària si ho demana qualsevol de les dues parts en un termini màxim de 10 dies.

Article 85. Pla general de formació

1. El Pla general de formació serà el conjunt de les accions formatives encaminades a aconseguir les competències necessàries pels plans de carrera així com l'adequació de la persona al lloc, amb la finalitat d'assolir els objectius de millora establerts per l'Ajuntament.

2. El Pla de formació que s'elaborarà de forma consensuada recollirà:

a. El sistema de detecció de les necessitats.

b. Els objectius generals i la descripció de les accions a desenvolupar.

c. Els objectius específics de la formació, les accions i cursos a realitzar.

d. La modalitat de gestió de les accions formatives.

e. Les característiques del procés formatiu.

f. Els recursos, els criteris d'accés i els mecanismes de seguiment.

g. Els criteris de selecció dels participants.

h. Els col·lectius afectats, perfil dels destinataris i el nombre total de participants previstos.

i. El cost de les diferents accions formatives i el cost total del Pla.

j. L'obligatorietat o no de l'assistència per part dels empleats públics afectats.

k. El calendari d'execució previst.

l. Previsions sobre el seguiment de les accions formatives, tant durant el seu desenvolupament com a la finalització del mateix.

m. Els criteris d'avaluació del Pla de formació.

3. Es planificaran accions formatives específiques per a tots els col·lectius.

Article 86. Formació prioritària

Es considera prioritària la formació d'aquells empleats públics municipals procedents de trasllats voluntaris o forçosos, subjectes a reorganització de serveis, readaptació de funcions o reassignacions d'efectius.

Article 87. Assistència als programes formatius

1. Les activitats de formació incloses dins el Pla de formació de l'Ajuntament de Palamós es realitzaran preferentment en horari jornada laboral.

2. En cap cas la participació en un curs de formació suposarà el pagament de gratificacions per serveis extraordinaris.

3. L'assistència a les activitats formatives adequades al nivell i funcions de la plaça o lloc de treball, ja sigui de les previstes dins del Pla de formació o qualsevol altre no prevista, haurà de ser autoritzada prèviament per l'Ajuntament en funció del contingut de l'activitat en relació a les polítiques de formació recollides als articles anteriors, i supeditada a les necessitats del servei. Las peticions de formació no previstes en el Pla de formació i sempre que complexi l'estipulat amb les politiques reglamentades en el Pla computarà com a treball efectiu.

Capítol VII. Deures dels empleats públics, codi de conducta i règim disciplinari

 
Article 88. Deures dels empleats públics

Els empleats públics municipals hauran de desenvolupar amb diligència les tasques assignades i vetllar pels interessos generals amb subjecció i observança de la Constitució i de la resta de l'ordenament jurídic. Hauran d'actuar d'acord amb els principis d'objectivitat, integritat, neutralitat, responsabilitat, imparcialitat, confidencialitat, dedicació al servei públic, transparència, exemplaritat, austeritat, accessibilitat, eficàcia, honradesa, promoció de l'entorn cultural i mediambiental, i respecte a la igualtat entre dones i homes, que inspiren el Codi de conducta dels empleats públics configurat pels principis ètics i de conducta regulats en els articles següents.

Article 89. Principis ètics

1. Els empleats públics han de respectar la Constitució i la resta de normes que integren l'ordenament jurídic.

2. La seva actuació ha de perseguir la satisfacció dels interessos generals dels ciutadans i s'ha de fonamentar en consideracions objectives orientades cap a la imparcialitat i l'interès comú, al marge de qualsevol altre factor que expressi posicions personals, familiars, corporatives, de client o qualssevol altres que puguin topar amb aquest principi.

3. Han d'ajustar la seva actuació als principis de lleialtat i bona fe amb l'administració en la qual prestin els seus serveis, i amb els seus superiors, companys, subordinats i amb els ciutadans.

4. La seva conducta s'ha de basar en el respecte dels drets fonamentals i llibertats públiques, evitant tota actuació que pugui produir cap discriminació per raó de naixement, origen racial o ètnic, gènere, sexe, orientació sexual, religió o conviccions, opinió, discapacitat, edat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

5. S'han d'abstenir en els assumptes en què tinguin un interès personal, així com de tota activitat privada o interès que pugui suposar un risc de plantejar conflictes d'interessos amb el seu lloc públic.

6. No han de contraure obligacions econòmiques ni intervenir en operacions financeres, obligacions patrimonials o negocis jurídics amb persones o entitats quan això pugui suposar un conflicte d'interessos amb les obligacions del seu lloc públic.

7. No han d'acceptar cap tracte de favor o situació que impliqui privilegi o avantatge injustificat, per les persones físiques o entitats privades.

8. Han d'actuar d'acord amb els principis d'eficàcia, economia i eficiència, i vigilar la consecució de l'interès general i el compliment dels objectius de l'organització.

9. No han d'influir en l'agilitació o resolució de tràmit o procediment administratiu sense una causa justa i, en cap cas, quan això comporti un privilegi en benefici dels titulars dels càrrecs públics o el seu entorn familiar i social immediat o quan suposi un menyscabament dels interessos de tercers.

10. Han de complir amb diligència les tasques que els corresponguin o se'ls encomanin i, si s'escau, resoldre dins el termini escaient els procediments o expedients de la seva competència.

11. Han d'exercir les seves atribucions segons el principi de dedicació al servei públic i abstenir-se no només de conductes contràries a aquest principi, sinó també de qualssevol altres que comprometin la neutralitat en l'exercici dels serveis públics.

12. Han de guardar secret de les matèries classificades o altres la difusió de les quals estigui prohibida legalment, mantenir la discreció deguda sobre els assumptes que coneguin per raó del seu càrrec, i no poden fer ús de la informació obtinguda per a benefici propi o de tercers, o en perjudici de l'interès públic.

Article 90. Principis de conducta

Els empleats públics municipals actuaran d'acord amb els principis de conducta fixats en les lleis, amb els protocols i procediments d'actuació que estableixi l'Ajuntament i, en concret, amb els principis següents:

1. Han de tractar amb atenció i respecte els ciutadans, els seus superiors i la resta d'empleats públics.

2. L'acompliment de les tasques corresponents al seu lloc de treball s'ha de fer de forma diligent, complint la jornada i l'horari establerts.

3. Han d'obeir les instruccions i ordres professionals dels superiors, llevat que constitueixin una infracció manifesta de l'ordenament jurídic, cas en què les han de posar immediatament en coneixement dels òrgans d'inspecció procedents.

4. Han d'informar els ciutadans sobre les matèries o assumptes que tinguin dret a conèixer, i facilitar l'exercici dels seus drets i el compliment de les seves obligacions.

5. Han d'administrar els recursos i béns públics amb austeritat i no utilitzar-los en profit propi o de persones pròximes. Així mateix, tenen el deure de vetllar per la seva conservació.

6. S'ha de rebutjar qualsevol regal, favor o servei en condicions avantatjoses que vagi més enllà dels usos habituals, socials i de cortesia, sense perjudici del que estableix el Codi penal.

7. Han de garantir la constància i permanència dels documents per a la seva transmissió i lliurament als seus responsables posteriors.

8. Han de mantenir actualitzada la seva formació i qualificació.

9. Han d'observar les normes sobre seguretat i salut laboral.

10. Han de posar en coneixement dels seus superiors o dels òrgans competents les propostes que considerin adequades per millorar el desenvolupament de les funcions de la unitat en què estiguin destinats. A aquests efectes es pot preveure la creació de la instància adequada competent per centralitzar la recepció de les propostes dels empleats públics o administrats que serveixin per millorar l'eficàcia en el servei.

11. Han de garantir l'atenció al ciutadà en la llengua que sol·liciti sempre que sigui oficial en el territori.

Article 91. Règim disciplinari

1. El règim disciplinari dels empleats públics de l'Ajuntament de Palamós s'ajustarà a allò que disposa la Llei 7/2007, la normativa aplicable i aquest Acord/Conveni.

2. Les faltes comeses per els treballadors poden ser lleus, greus i molt greus.

3. Faltes lleus: a. El retard, la negligència o el descuit en el compliment de les funcions.

b. La incorrecció envers el públic o el personal al servei del Ajuntament.

c. La manca d'assistència al treball injustificada d'un dia.

d. L'incompliment de la jornada i l'horari sense causa justificada, si no constitueix falta greu.

e. Les faltes repetides de puntualitat sense causa justificada de tres a cinc dies al mes.

f. La negligència en la conservació dels locals, del material i dels documents del servei, si no causa prejudicis greus.

g. L'incompliment de les normes relatives a incompatibilitats, si no comporta l'execució de tasques incompatibles o que requereixin la compatibilització prèvia.

h. La manca de comunicació amb antelació de l'absència justificada al lloc de treball, llevat que sigui impossible la notificació.

i. L'incompliment dels sistemes de control de presència, sempre que no constitueixi falta greu o molt greu.

j. No lliurar la baixa per malaltia en el termini de cinc dies naturals des de la data de la mateixa.

k. L'incompliment dels deures i les obligacions del treballador, sempre que no constitueixi falta greu o molt greu.

l. L'absència del lloc de treball en la jornada laboral sense causa justificada.

m. L'incompliment o el compliment negligent de les ordres de treball emeses pels superiors dins del seu àmbit de competències i responsabilitat sempre que no repercuteixi negativament en el servei.

4. Faltes greus:

a. La falta repetida de puntualitat sense causa justificada durant més de cinc dies i menys de deu al mes.

b. La manca de consideració envers el públic o el personal al servei de la Corporació.

c. El fet d'originar enfrontaments en el centre de treball o de prendre-hi part.

d. La tolerància dels superiors respecte de la comissió de faltes greus o molt greus dels seus subordinats.

e. El fet de causar danys greus en els locals, els materials o els documents del servei.

f. L'atemptat greu contra la dignitat dels seus companys o de la administració.

g. La utilització o publicació indegudes de dades dels quals tingui coneixement per raó del seu treball.

h. L'exercici d'activitats incompatibles amb el desenvolupament del seu treball sense haver obtingut l'autorització pertinent.

i. La manca de rendiment que afecti el funcionament normal dels serveis, si no constitueix falta molt greu.

j. La simulació o l'encobriment actiu de faltes d'altres treballadors en relació amb els seus deures de puntualitat, assistència i permanència en el treball, alterant els elements de control de presència o de qualsevol altra forma.

k. La pertorbació greu del servei.

l. La realització d'activitats alienes al servei dintre de la jornada de treball.

m. La reincidència per tres vegades en falta lleu, encara que sigui de diferent naturalesa dins d'un mateix trimestre, quan s'hagin produït sancions per aquesta raó.

n. L'incompliment de les normes i mesures de seguretat i salut en el treball, quan es puguin derivar riscos per a la salut o la integritat física del treballador o dels treballadors afectats.

o. La falta d'assistència al treball sense causa justificada durant dos o tres dies al mes.

p. La disminució continuada i voluntària en el rendiment de treball normal o pactat.

q. En general, l'incompliment greu dels deures i les obligacions derivats del treball encomanat al treballador.

5. Faltes molt greus:

a. L'obligació del deure de respecte a la Constitució i als estatuts d'autonomia respectius de les comunitats autònomes, en l'exercici de la funció pública.

b. Tota actuació que suposi discriminació per raó d'origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge, sexe o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, així com la persecució per raó d'origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual i la persecució moral, sexual i per raó de sexe.

c. L'abandonament del servei, així com no fer-se càrrec voluntàriament de les tasques o funcions que tenen encomanades.

d. L'adopció d'acords manifestament il·legals que causin un perjudici greu a l'administració o als ciutadans.

e. La publicació o utilització indeguda de la documentació o informació a què tinguin o hagin tingut accés per raó del seu càrrec o funció.

f. La negligència en la custòdia de secrets oficials, declarats així per llei o classificats com a tals, que sigui causa de la seva publicació o que en provoqui la difusió o coneixement indegut.

g. La notòria falta de rendiment en les funcions essencials inherents al lloc de treball o funcions encomanades.

h. La violació de la imparcialitat, utilitzant les facultats atribuïdes per influir en processos electorals de qualsevol naturalesa i àmbit.

i. La desobediència oberta a les ordres o instruccions d'un superior, llevat que constitueixin infracció manifesta de l'ordenament jurídic.

j. La prevalença de la condició d'empleat públic per obtenir un benefici indegut per a si mateix o per a un altre.

k. L'obstaculització a l'exercici de les llibertats públiques i drets sindicals.

l. La realització d'actes encaminats a coartar el lliure exercici del dret de vaga.

m. L'incompliment de l'obligació d'atendre els serveis essencials en cas de vaga.

n. L'incompliment de les normes sobre incompatibilitats quan això doni lloc a una situació d'incompatibilitat.

o. La incompareixença injustificada en les comissions d'investigació de les Corts Generals i de les assemblees legislatives de les comunitats autònomes.

p. La persecució laboral.

q. També són faltes molt greus les que quedin tipificades com a tals en una llei de les Corts Generals o de l'assemblea legislativa de la comunitat autònoma corresponent o pels convenis col·lectius en el cas del personal laboral.

Article 92. Sancions

1. Per raó de les faltes comeses es poden imposar les sancions següents:

a. Separació del servei dels funcionaris, que en el cas dels funcionaris interins comporta la revocació del nomenament, i que només pot sancionar la comissió de faltes molt greus.

b. Acomiadament disciplinari del personal laboral, que només pot sancionar la comissió de faltes molt greus i comporta la inhabilitació per ser titular d'un nou contracte de treball amb funcions similars a les que s'exercien.

c. Suspensió ferma de funcions, o de feina i sou en el cas del personal laboral, amb una durada màxima de 6 anys.

d. Trasllat forçós, amb canvi de localitat de residència o sense, pel període que s'estableixi en cada cas.

e. Demèrit, que consisteix en la penalització als efectes de carrera, promoció o mobilitat voluntària.

f. Advertència.

g. Qualsevol altra que s'estableixi per llei.

2. Escau la readmissió del personal laboral fix quan sigui declarat improcedent l'acomiadament acordat com a conseqüència de la incoació d'un expedient disciplinari per la comissió d'una falta molt greu.

3. L'abast de cada sanció s'ha d'establir tenint en compte el grau d'intencionalitat, descurança o negligència que es reveli en la conducta, el dany a l'interès públic, la reiteració o reincidència, així com el grau de participació.

4. Per la comissió de faltes lleus es podran imposar únicament les sancions d'amonestació i de la suspensió de funcions, amb pèrdua de retribucions, fins a 15 dies.

Article 93. Tramitació

1. Per a la imposició de sancions per faltes lleus no és necessària la instrucció prèvia d'expedient disciplinari, però en tot cas, es donarà audiència al treballador inculpat perquè pugui fer al·legacions en el termini de tres dies.

2. Només podrà imposar-se sanció per la comissió de faltes molt greus o greus mitjançant el procediment disciplinari prèviament establert, que sempre inclourà el tràmit d'audiència a l'interessat.

3. Transcorregut aquest termini es dictarà la corresponent resolució, la qual haurà de ser comunicada per escrit al treballador, fent-hi constar els fets que l'han motivada, la data en que va tenir lloc; referència a l'article i apartat de l'Acord/Conveni que tipifica aquesta falta com a lleu, greu o molt greu, qualificació de la falta; sanció adoptada i moment en que es farà efectiva.

Article 94. Prescripció de les faltes i sancions

1. Les infraccions molt greus prescriuen al cap de 3 anys, les greus al cap de 2 anys i les lleus al cap de 6 mesos; les sancions imposades per faltes molt greus prescriuen al cap de 3 anys, les imposades per faltes greus al cap de 2 anys i les imposades per faltes lleus al cap de l'any.

2. El termini de prescripció es comença a comptar des que s'hagi comès la falta, i des del cessament de la comissió quan es tracti de faltes continuades.

3. El de les sancions, des de la fermesa de la resolució sancionadora.

Article 95. Cancel·lació de les faltes

Quan no es cometin faltes lleus durant sis mesos, greus durant dos anys i molt greus durant tres anys, es cancel·laran les faltes que hi pugui haver en l expedient personal de cada treballador.

Capítol VIII. Seguretat i salut laboral

 
Article 96. Seguretat i salut laboral

1. A l'empara de la Llei 31/95, de 8 de novembre, i el seu posterior desenvolupament, el treballador té dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball, així com ha d'observar i posar en pràctica les mesures de prevenció de riscos que s'adoptin legalment.

2. La Corporació haurà de promoure, formular i aplicar una política de seguretat i higiene adequada als seus centres de treball i facilitar la participació dels treballadors en aquesta tasca.

3. També haurà de garantir una formació adequada i pràctica en aquestes matèries als treballadors de nou accés, o quan canviïn llocs de treball i s'hagin d'aplicar noves tècniques, equips i materials.

4. El personal està obligat a seguir aquests ensenyaments i a realitzar les pràctiques que es facin dins de la jornada de treball.

5. Avaluar els factors de risc que puguin afectar la seguretat i la salut del personal, tant de les instal·lacions com de les eines de treball i manipulació de productes. 6. Informar semestralment sobre l'absentisme laboral i les seves causes, els accidents en acte de servei i els índexs de sinistres.

Article 97. Pla de prevenció de riscos laborals

1. Complir les obligacions previstes al Reial decret 171/2004, de 30 de gener, pel qual es desenvolupa l'article 24 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, en matèria de coordinació d'activitats empresarials, i a tal efecte, els serveis promotors de la contractació d'empreses externes adoptaran totes les decisions i mesures necessàries per a prevenir els riscos laborals derivats de la concurrència d'activitats empresarials en el centre de treball.

2. Les empreses que es contractin o subcontractin hauran de complir els requisits previstos per la normativa aplicable i, en aquest sentit, acreditar que han complert les seves obligacions en matèria de: avaluació de riscos, el pla de seguretat, els procediments i protocols de treball escaients, formació i informació als seus treballadors i que han establert els mitjans de coordinació necessaris.

Article 98. Comitè de seguretat i salut

1. El Comitè de Seguretat i Salut és un òrgan destinat a la consulta regular i periòdica de les actuacions de l'Ajuntament en matèria de prevenció de riscos. És un òrgan paritari i col·legiat i estarà format pels delegats de prevenció i per igual nombre de representants de l'Ajuntament, d'acord amb l'article 35 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

2. El Comitè de Seguretat i Salut es reunirà trimestralment, i quan ho sol·liciti alguna de les representacions del mateix.

3. En les reunions del Comitè hi poden assistir, amb veu però sense vot, un representant de cadascuna de les seccions sindicals constituïdes i un representant dels serveis de prevenció de l'Ajuntament que no formi part del Comitè, així com els serveis d'assessorament tècnic extern que siguin sol·licitats per qualsevol de les parts. També poden participar, en les mateixes condicions, treballadors/res de l'Ajuntament que tinguin informació i/o formació concreta que es debatin en aquest òrgan i tècnics en prevenció aliens a la Corporació, sempre que ho sol·liciti.

4. El Comitè establirà un reglament de funcionament intern.

5. El CSS tindrà les facultats i competències previstos a les disposicions legals.

6. Per tal de realitzar les seves funcions, els membres del Comitè de Seguretat i Salut disposaran d'un crèdit de 20 hores mensuals. Per realitzar les funcions de delegat de prevenció, l'Ajuntament garantirà un curs de formació bàsic en matèria de riscos laborals. Les hores de formació es faran dins de la jornada laboral.

7. Els membres del CSS i els delegats de prevenció guardaran sigil professional respecte a totes les informacions a les que accedeixin amb motiu de la seva actuació.

Article 99. Exàmens específics de salut

1. Anualment l'Ajuntament ha de fer un reconeixement mèdic general voluntari al personal, que ha de tenir en compte les característiques del lloc de treball.

2. L'expedient mèdic és confidencial, tot i que l'interessat ha de tenir coneixement del seu resultat.

3. S'exceptuaran d'aquest caràcter voluntari aquells casos en què la realització dels reconeixements sigui imprescindible per avaluar els efectes de les condicions de treball sobre la salut dels treballadors o per verificar si l'estat de salut del treballador pot constituir un perill per a ell mateix, per a la resta de treballadors o per al públic, o quan així estigui establert en un una disposició legal en relació amb la protecció de riscs específics i activitats d'especial perill.

4. Els empleats públics municipals que tractin amb col·lectius de risc o es trobin en situacions de risc per raó del lloc de treball tindran dret a proves analítiques específiques de malalties infeccioses i a la corresponent vacuna si s'escau.

5. El servei de vigilància de la salut donarà coneixement previ al Comitè de Seguretat i Salut de la metodologia de la revisió (protocols mèdics), així com del tipus de proves a realitzar.

6. A efectes estadístics, al Comitè de Seguretat i Salut se li comunicaran els resultats globals de les revisions mèdiques.

Article 100. Equips de protecció individual (EPI)

1. L'Ajuntament de Palamós proporcionarà als seus empleats els equips de protecció individual adequats a les feines que realitzin, considerant com a tals qualsevol equip destinat a ser portat o subjectat per l'empleat per que el protegeixi d'un o més riscos que puguin amenaçar la seva seguretat o salut.

2. Els delegats de prevenció participaran en la selecció del vestuari mitjançant el Comitè de Seguretat i Salut i en la determinació dels equips de protecció individual tal i com determinin els informes de les avaluacions de riscos.

3. Els empleats públics municipals estan obligats a fer servir els equips de protecció individual facilitats per l'Ajuntament de Palamós; en cas contrari s'iniciarà l'expedient disciplinari corresponent.

4. Els equips de protecció individual tindran en compte les condicions anatòmiques i fisiològiques així com l'estat de salut de l'empleat públic.

5. Els Equips de Protecció Individual seran, com a norma general, d'ús personal.

Article 101. Protecció a la maternitat

1. Amb objecte de garantir la protecció efectiva de la mare i el fetus durant l'embaràs, davant de possibles condicions nocives per a la seva salut, s'adoptaran mesures per evitar l'exposició als riscos, a través de l'adaptació de les condicions o del temps o torn de treball, o, si s'escau, al canvi temporal del lloc de treball o funcions, d'acord amb l'avaluació de riscos efectuada i previ informe dels serveis mèdics establerts a aquests efectes.

2. El que estableix l'apartat anterior també serà d'aplicació durant el període de lactància, sempre i quan les condicions de treball puguin influir negativament en la salut de la mare o del fill, previ a informe dels serveis mèdics establerts a aquests efectes.

3. En cas de no poder ser destinada a un lloc de treball o funció compatible, l'empleada podrà ser destinada a un lloc no corresponent al seu grup equivalent, conservant el dret al conjunt de retribucions del seu lloc d'origen.

4. Les empleades públiques embarassades tindran dret a l'absència del treball amb dret a remuneració, per a la realització d'exàmens prenatals i tècniques de preparació al part, previ avís al responsable del seu servei i lliurament del justificant al Departament de Recursos Humans de la necessitat d'assistència dins de jornada laboral.

5. Amb caràcter general, en tot allò que fa referència a la protecció de la dona treballadora durant l'embaràs es tindrà en compte les disposicions al respecte del Reial decret 1251/2001, de 16 de novembre que regula les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social per maternitat i risc durant l'embaràs.

Article 102. Mesures de protecció contra la violència de gènere

L'Ajuntament de Palamós facilitarà, d'acord amb la legislació vigent, i en aplicació de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, i els articles 49. d), 82, 89. 1.d) i 89.5 de la Llei 7/2007, de 12 d'abril de l'Estatut de l'empleat públic, totes aquelles mesures al seu abast que facilitin la protecció de totes les persones que pateixen violència de gènere.

Article 103. Drets dels empleats víctimes de situacions de violència de gènere

1. Aquell empleat públic municipal víctima de violència de gènere tindrà dret, per fer efectiva la seva protecció, a:

a. La consideració com a justificades aquelles faltes d'assistència producte de la violència de gènere en les condicions que així ho determinin els serveis socials o de salut que corresponguin.

b. La reducció de la jornada de treball, amb disminució proporcional de les seves retribucions, durant el temps que acrediti l'ordre judicial de protecció a favor de la víctima i d'acord amb els criteris fixats pel Departament de Recursos Humans.

c. La reordenació del temps de treball, mitjançant l'adaptació del seu horari o altres sistemes alternatius que es puguin establir d'acord amb els criteris del Departament de Recursos Humans.

d. L'aplicació de l'horari flexible d'acord amb les seves necessitats i d'acord amb els criteris que es fixin des del Departament de Recursos Humans.

e. El trasllat de centre de treball en la mesura de les disponibilitats existents a l'Ajuntament, d'acord amb els criteris del Departament de Recursos Humans. f. Sol·licitar la situació d'excedència amb reserva del lloc de treball d'acord amb els termes legalment establerts. g. Acollir-se a les llicències i permisos regulats als articles 38 i 39.

2. En totes les actuacions i procediments relacionats amb la violència de gènere que porti a terme l'Ajuntament, es protegirà la intimitat de les víctimes, en especial, les seves dades personals, els dels seus descendents i les de qualsevol persona que estigui sota la seva guarda o custòdia.

3. Les situacions de violència de gènere que donen lloc al reconeixement dels drets regulats en aquest capítol s'acreditaran amb l'ordre judicial de protecció a favor de la víctima. Excepcionalment, podrà acreditar-se aquesta situació, mitjançant l'informe del Ministeri Fiscal que indiqui l'existència d'indicis de que la demandant és víctima de violència de gènere fins que es dicti l'ordre de protecció.

Article 104. Capacitat disminuïda

1. Quan es manifesti amb certificat mèdic oficial i un informe del Servei de Salut Laboral que el lloc de treball o l'activitat desenvolupada perjudica a una persona determinada, serà traslladada, a petició seva, sempre que sigui possible atenent a les possibilitats organitzaves a un altre lloc de treball de la mateixa categoria i especialitat.

2. La Corporació haurà de fer accessibles els locals i llocs de treball als treballadors amb condicions físiques disminuïdes i haurà d'eliminar les barreres i els obstacles que dificulten la seva mobilitat física.

Article 105. Respecte a la intimitat i dignitat del treballador

1. L'Ajuntament i els representants dels treballadors es comprometen a mantenir un entorn laboral en què es respecti la intimitat i dignitat del treballador, compresa la protecció front a assetjament per raó d'origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual.

2. Ambdues parts acorden elaborar, en el si del Comitè de Seguretat i Salut durant la durada d'aquest Acord/Conveni, un protocol on es reguli el procediment intern d'actuació a seguir en aquests supòsits, i realitzar, com a mesura preventiva, les avaluacions de riscos psicosocials d'acord amb el manual d'avaluació de la Generalitat de Catalunya.

Capítol IX. Drets sindicals

 
Article 106. Local sindical

1. Els representants dels treballadors podran fer ús d'un local que tindrà tots els mitjans necessaris per dur a terme les seves activitats sindicals, comprometent-se l'Ajuntament a dotar-los d'un local d'ús exclusiu a la major brevetat possible. Així com disposar d'una quantitat suficient per despeses sindicals, amb un màxim de 600 euros distribuïts proporcionalment per la representació sindical.

2. A cada centre de treball o dependència diferenciada s'ha de disposar d'un tauler d'anuncis d'ús exclusiu del personal i/o per assumptes en matèria de personal.

3. Així mateix es procurarà que cada centre de treball tingui un plafó per a la difusió de la informació, essent obligatori en tots aquells centres que tinguin més de tres treballadors.

Article 107. Crèdit horari

1. Es podrà acumular el crèdit horari de 20 hores mensuals de tots els delegats dels empleats públics (funcionaris, laborals, Junta de Personal i Comitè d'Empresa) i dels delegats sindicals de la mateixa organització sindical.

2. No es consideraran computables com a hores sindicals les dedicades a reunions amb l'administració.

Article 108. Representants sindicals amb mandat d'àmbit comarcal o superior

Els delegats de personal de l'Ajuntament que ocupin un càrrec electiu de nivell comarcal o superior en les centrals sindicals representatives, tindran dret al gaudir de les hores necessàries per al desenvolupament de les funcions sindicals pròpies del seu càrrec, mitjançant el permís corresponent.

Article 109. Dret de vaga

1. L'Ajuntament reconeix el dret de vaga a tots els seus empleats públics, de conformitat amb allò que estableix la Constitució.

2. En aquest cas, la Corporació i les centrals sindicals signants d'aquest Acord/Conveni negociaran els serveis mínims per atendre els serveis essencials de la comunitat.

3. En cas de vaga, les quantitats salarials descomptades als treballadors que la realitzin es traspassaran a partides de l'Àrea de Serveis Socials per a finalitats en benefici dels ciutadans del municipi.

Article 110. Seccions sindicals

1. Als efectes previstos a l'article 8.2 de la vigent Llei orgànica de llibertat sindical, sense perjudici de la resta de competències i funcions establertes per les lleis, l'Ajuntament reconeix a les centrals sindicals més representatives, legalment acreditades, les competències, garanties i facultats següents:

a. Recollir les reivindicacions professionals, econòmiques, socials i sindicals dels empleats públics de l'Ajuntament, dels delegats de personal i de la Mesa Negociadora.

b. Representar i defensar els interessos de l'organització sindical i dels seus afiliats i servir d'instrument de comunicació entre la seva organització i la corporació.

c. Garantir la no discriminació en la seva promoció econòmica i professional per poder complir les tasques que li són pròpies.

d. Utilitzar la xarxa d'intranet municipal de l'Ajuntament com a mitjà de comunicació amb els empleats públics de la corporació, d'acord amb el reglament que s'estableixi de forma consensuada.

2. Els delegats sindicals, quan n'hi hagi, tindran les mateixes garanties que les establertes legalment per als delegats de personal, així com els drets següents:

a. Tenir accés a la mateixa informació i documentació que es posi a disposició dels delegats de personal, restant obligats els delegats sindicals, a guardar reserva professional en totes aquelles matèries que la Corporació n'assenyali expressament el caràcter reservat.

b. Assistir a les reunions dels delegats de personal i dels òrgans interns de la Corporació en matèria de seguretat i higiene, amb veu però sense vot.

c. Ser escoltats per la Corporació prèviament a l'adopció de mesures de caràcter col·lectiu que afectin els treballadors en general i els afiliats al seu sindicat en particular.

d. Sol·licitar i rebre informació abans de l'adopció de la resolució definitiva, de les possibles sancions per faltes lleus, greus, i molt greus, a imposar als afiliats al seu sindicat.

3. S'haurà de notificar per escrit a la Corporació el nomenament, la dimissió o reelecció dels delegats sindicals.

4. La Corporació proporcionarà als delegats de les seccions sindicals la informació relativa a les matèries objecte d'aquest article, que li sigui demanada formalment.

5. La Corporació concedirà a les persones degudament acreditades 2 hores mensuals de permís per assistir a les reunions de l'òrgan executiu de les seccions sindicals de l'Ajuntament que tinguin representació als òrgans unitaris, que siguin membres d'aquestes i no exerceixin la condició de delegat sindical ni membres del òrgans de representació dels empleats públics.

6. Cada secció sindical d'aquest Ajuntament que sigui reconeguda legalment disposarà de 10 hores anuals per realitzar assemblees o reunions en hores de feina que hauran d'estar autoritzades prèviament amb els requisits establerts a l'article següent.

Article 111. Assemblees

1. Podran convocar-se assemblees pels col·lectius legitimats a aquest efecte dins de l'horari laboral i d'acord amb la normativa legal vigent. En tot cas, els convocants es responsabilitzaran que es duguin a terme normalment.

2. Quan les reunions tinguin lloc dins la jornada de treball, en tot cas fora de l'horari d'atenció al públic, la convocatòria haurà de referir-se a la totalitat del col·lectiu del qual es tracti, llevat de les reunions de les centrals sindicals.

3. Es destinaran com a màxim 18 h. anuals per a la celebració d'assemblees dins la jornada de treball.

4. Per convocar una assemblea, s'han de complir els requisits següents:

a. Comunicar per escrit la realització de l'assemblea, amb una antelació mínima de tres dies hàbils a la celebració, a l'Àrea de Recursos Humans.

b. Un escrit en el qual s'ha d'indicar l'hora i el lloc de l'assemblea, l'ordre del dia i les dades de qui convoca.

5. Si 24 hores abans de la realització de l'assemblea, la corporació no formula cap objecció motivada, es podrà fer sense cap altre requisit.

Disposicions

 
Disposició addicional primera

L'Ajuntament de Palamós realitzarà i aplicarà en el primer any de vigència d'aquest Acord/Conveni una valoració/relació de llocs de treball.

Disposició addicional segona

En tot allò no previst en aquest Acord/Conveni, ha de regir la legislació vigent aplicable.

Disposició transitòria primera

Qualsevol canvi normatiu i reglamentari donat per l'aplicació de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, Llei 7/2007, de 12 d'abril de 2007 i altres canvis normatius que es puguin produir seran d'aplicació immediata, independentment de la posterior inclusió en el text un cop consensuats i articulats per la Mesa General de Negociació i d'aplicació per tots els empleats públics.

Disposició transitòria segona

1. Tots els conceptes retributius nous i els nivells de complements de destinació regulats en aquest Acord/Conveni de condicions de treball estan vinculats a la nova relació de llocs de treball, restaran pendents d'aplicació fins que s'aprovi la mateixa.

2. Aquells complements de productivitat que perceben determinats llocs de treball amb caràcter fix i periòdic i que responen a les pròpies característiques específiques del lloc es continuaran perceben per 14 mensualitats fins l'aprovació de la relació de llocs de treball.

Disposició transitòria tercera

1. L'entrada en vigor de la nova jornada laboral tindran efectes a partir de l'endemà de la data d'aprovació d'aquest Acord/conveni pel Ple.

2. L'entrada en vigor dels nous factors de complement específic regulats als articles 62, 63, 64, 66 i 67 tindran efectes a partir del dia 1 del mes següent a la data d'aprovació d'aquest Acord/conveni pel Ple, i implicaran la supressió del concepte de "penositat/nocturnitat" que es percep actualment.

3. L'entrada en vigor del factor jornada partida corresponent a l'article 65 d'aquest Acord/Conveni tindrà efectes a partir de l'1 de juny de 2010.

4. L'entrada en vigor de les quanties de l'assegurança de vida i invalidesa regulades a l'article 78 d'aquest Acord/Conveni seran aplicades a partir de l'1 de gener de 2011, fins aquesta data estaran en vigor les contractades actualment.

Disposició transitòria quarta

El personal de la Policia Local continuarà realitzant l'ampliació de jornada de 112 hores anuals i percebent els conceptes retributius vigents fins el 31 de desembre de 2010 durant aquest període no serà d'aplicació el factor corresponent a les 14 festes oficials regulat a l'article 63. A partir de l'any 2011 es deixarà de realitzar l'esmentada aplicació i de percebre els complements econòmics. L'Ajuntament crearà 3 places de policia local per compensar l'eliminació de la jornada.

Disposició final primera. Clàusula derogatòria

Queden derogats la totalitat dels acords i convenis anteriors, així com aquelles instruccions, acords parcials i altres disposicions de caràcter col·lectiu d'igual o inferior rang que puguin oposar-se, ser incompatibles, limitar o contradir els acords aquí adoptats.

Disposició final segona

Aquest Acord/Conveni regulador de les condicions de treball dels empleats públics municipals es registrarà, dipositarà i publicarà de conformitat amb el que disposa la legislació vigent d'aplicació.

Annex I. Àmbit de la policia local

1. Àmbit personal Aquest acord és d'aplicació a tots els empleats públics del cos de la Policia local de Palamós que tinguin la condició de funcionaris de carrera, interins o en pràctiques.

2. Jornada de treball La Policia Local té el mateix còmput anual de jornada ordinària que la resta dels empleats públics de l'Ajuntament; el seu règim de treball es realitza segons aquests sistemes. La particularitat del servei de la policia local requereix de la presència d'efectius les 24 hores del dia durant tot l'any. Torns de treball

2.1. Jornada ordinària: 3 torns rotatius (matí, tard, nit) de vuit hores continuades cada torn.

Els rotatius són els següents:

2.1.1. Torn de matí de 06:00 a 14:00 hores.

2.1.2. Torn de tarda de 14:00 a 22:00 hores.

2.1.3. Torn de nit de 22:00 a 06:00 hores. Els torns es distribuiran de forma equitativa en períodes mensuals i rotatius a partir del dia 10 de gener de cada any (final dels torns de Nadal). Els torns hauran de quedar reflectits en el quadrant anual que s'anunciarà al tauler d'anuncis abans del dia 30 de gener. En aquesta data i per donar seguretat als treballadors, tot el personal integrat en el cos de la Policia Local, haurà de tenir coneixement del torn de tot l'any.

2.2. Jornada especial. Per la creació d'unitats o serveis especialitzats, l'Ajuntament i la Mesa General de Negociació, negociaran, pactaran i establiran jornades especials de treball, fixant les condicions i retribucions especifiques que considerin necessàries. Aquests torns no podran superar les 12 hores continuades. L'assignació del personal a aquests torns o jornades especials serà voluntari. En el cas que hi hagi més candidats que llocs de treball s'accedirà al lloc mitjançant concurs de mèrits. Tot el personal policial, llevat del que es trobi destinat a serveis i/o jornades de treball especials, quedarà enquadrat per defecte en la jornada ordinària de 40 hores, la qual comporta de manera implícita la percepció del complement de jornada ampliada corresponent. El personal policial que vulgui acollir-se a la jornada de 35 hores, ho sol·licitarà de manera expressa per escrit a l'Àrea de Recursos Humans abans del 10 de gener. No es podrà negar a cap funcionari el dret a acollir-se a la jornada ordinària de 35 hores. El personal que s'acollí a la jornada ordinària de 35 hores, estarà obligat a realitzar l'horari de treball establert al punt anterior d'aquest article i no podrà dur a terme hores extres. L'excés d'hores serà compensat en dies de descans preferentment dins el mateix mes. Sempre que el funcionari i l'administració ho pactin podran compactar els dies de descans en un període concret.

3. Serveis en cap de setmana Distribució de caps de setmana de festa en ordre altern (un treballat, un de festa, treballant un màxim de 24 caps de setmana a l'any).

4. Descans setmanal El personal de la Policia Local gaudirà de dos dies de festa seguits a la setmana, que seran distribuïts en el quadrant horari sempre tenint en compte el contingut de l'article 3 dels serveis en cap de setmana. Voluntàriament es podrà acumular 4 dies seguits de descans per cada 10 dies treballats consecutius, sempre que sigui possible en l'elaboració del quadrant. El personal podrà pactar amb la prefectura del cos els dies de descans setmanal, sempre que sigui possible en l'elaboració del quadrant.

5. Quadrant horari És l'instrument tècnic mitjançant el qual s'estableix la distribució de la jornada i els horaris a efectuar per la Policia Local, determinant els dies festius i els períodes de descans. Anualment s'elaborarà un quadrant horari, sense perjudici que s'elabori mensualment un quadrant on es faran constar totes les incidències i canvis que s'hagin pogut produir; els diversos torns de treball amb els seus corresponents horaris; les festes de cada membre del col·lectiu: els dies de descans, les vacances, els dies d'assumptes personals.. així com les baixes i indisposicions i les hores sindicals. El quadrant mensual es confeccionarà amb l'antelació suficient per el seu compliment que com a mínim serà de 15 dies, romandrà exposat al tauler d'avisos de la Policia Local i garantirà el gaudir dels dies de festes indicades en ell, llevat de necessitats urgents del servei en circumstàncies excepcionals justificades i raonades, casos d'urgència o necessitat plenament justificats i raonats o sol·licitud de canvi voluntari. La direcció de la policia serà l'encarregada de confeccionar els quadrants horari d'acord amb els següents paràmetres marc: Com a criteri general entre el final d'una jornada de treball i el començament de la següent ha d'haver-hi un mínim de 12 hores de descans, a excepció del dia de canvi de torn que serà de 8 hores, llevat dels supòsits de la realització de serveis extraordinaris, sempre i quan quedi degudament coberta la prestació del servei. Els components de la plantilla podran intercanviar entre ells i de mutu acord la realització de torns i dels dies de festa prèvia comunicació als seus comandaments, que ho autoritzaran d'acord amb els criteris generals vigents per a la coordinació del servei. Quant per part de la prefectura l'intercanvi sigui denegat, caldrà justificar els motius d'aquesta negativa. D'acord amb això, els empleats públics del cos hauran de lliurar les sol·licituds de vacances a la direcció de la Policia de l'1 al 15 de gener. Cas que hi hagi coincidències de peticions per unes determinades dates s'establirà un ordre de rotació a partir del criteri establert a l'Acord/Conveni.

6. Vacances El personal integrat al cos de la Policia Local gaudirà del permís de vacances en el marc del conveni general i en els termes que disposa la normativa, sempre que es garanteixi un mínim de 3 agents i un comandament de servei per torn.

7. Treball efectiu Es considerarà treball efectiu:

a. L'assistència a cursos o proves de formació, promoció o perfeccionament a l'Escola de Policia de Catalunya o altres organismes públics o institucions, quan l'assistència sigui de caràcter obligatori o siguin comissionats en representació del Cos, així com l'assistència als cursos programats per l'Ajuntament dins dels plans anuals de formació contínua.

b. L'assistència obligatòria i, fora de la jornada de servei, en casos de pràctiques de tir o proves de caràcter mèdic o psicotècnic derivades de la normativa d'armes.

c. Les compareixences amb motiu d'expedients informatius, judicials i disciplinaris, i les assistències determinades com a obligatòries pel cap del cos a reunions pròpies d'unitats o serveis.

8. Factors del complement específic del cos de la policia municipal Factor d'especialitat motoristes. Tots els components de la Policia Local adscrits al servei de motoristes tindran una compensació econòmica de 184,15 euros. Aquest complement s'abonarà per 14 mensualitats.

9. Assistències obligatòries als Jutjats El personal del cos de Policia que per motius de servei hagi d'assistir a judicis, declaracions, rodes de reconeixement o qualsevol altres diligències judicials, assistirà en els termes que disposa aquest article.

9.1. Torn matí: Els agents destinats al torn de matí compareixeran en dependències judicials durant la seva jornada ordinària.

9.2. Torn de tarda: Els agents destinats al torn de tarda que hagin de comparèixer en dependències judicials al matí podran sol·licitar una compensació en concepte de serveis extraordinàries:

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

10. Pràctiques de tir

La Policia Local de l'Ajuntament de Palamós haurà de realitzar les pràctiques i cursos de tir que correspongui, d'acord amb allò establert al Decret 219/1996 de 12 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'armament de les policies locals. El temps dedicat a l'exercici d'aquestes pràctiques o cursos serà comptabilitzat com a temps de treball efectiu i es realitzarà amb la uniformitat que correspongui. Les pràctiques de tir hauran d'ésser dirigides i monitoritzades per un monitor de tir, ja sigui propi o aliè a la plantilla de la Policia Local i en unes instal·lacions adequades per a la pràctica de tir. L'Ajuntament haurà de facilitar els mitjans tècnics adients per a la realització de les pràctiques esmentades. Es podran fer pràctiques de tir de caràcter voluntari i fora de les hores de servei les quals seran proposades pels instructors de tir. Les hores invertides aniran a càrrec dels interessats.

11. Dret a la formació física Per desenvolupar correctament els serveis que presta la Policia Local de Palamós requereix que els seus agents gaudeixin una òptima forma física. Per aquest motiu la corporació facilitarà aquesta formació i preparació física, amb mitjans propis o concertant aquest servei a través d'un centre especialitzat.

12. Serveis de patrulla Per tal d'atendre amb garantia i seguretat els serveis, tant els dels agents com els dels ciutadans el servei de nit i el d'intervenció ràpida (servei patrulla 092), és realitzarà com a mínim per dos agents. Pacte de garanties La formalització de la contractació de la gestió, mitjançant concessió administrativa dels serveis municipals de_______________, en el terme municipal de Palamós, no extingirà la relació laboral amb el personal afectat. La nova entitat quedarà subrogada en els drets i obligacions laborals de l'Ajuntament.

1. Categoria Professional: L'empresa adjudicatària respectarà la categoria professional acreditada en la relació de llocs de treball de l'Ajuntament, de tots els treballadors afectats per aquesta externalització.

2. Drets econòmics: L'empresa adjudicatària respectarà íntegrament la massa salarial del personal afectat. Si el règim retributiu que aplica l'empresa suposa un increment de la massa salarial anual en tots els conceptes consolidables pel personal transferit, s'aplicarà el règim retributiu més favorable. Es respectaran tots els conceptes retributius de l'ajuntament a tots els treballadors subrogats i conservaran el seu caràcter consolidable.

3. Antiguitat: L'empresa adjudicatària respectarà l'antiguitat que acreditin a l'Ajuntament els treballadors afectats per la transferència. El personal afectat gaudirà del dret al venciment de triennis, en concepte d'antiguitat, corresponents al grup de procedència o al que pertanyi en el moment del seu compliment segons la categoria professional que assoleixi en l'estructura de la nova entitat. Els imports dels triennis es correspondran amb els que tinguin assignats a l'Ajuntament per al grup d'adscripció de cadascun dels treballadors.

4. Drets laborals i beneficis d'acció social: El personal transferit, entretant mantingui la seva vinculació laboral amb l'entitat concessionària, gaudirà dels mateixos drets laborals i beneficis de naturalesa social que l'Ajuntament tingui establert per al personal propi en el seu conveni col·lectiu.

5. Mesures de conciliació de la vida laboral i familiar: Les mesures legals de conciliació de la vida laboral i familiar aplicables al personal de l'Ajuntament es faran extensives al personal transferit entretant mantinguin la seva vinculació laboral amb l'empresa concessionària.

6. Garanties de promoció laboral: Es reconeix a favor del personal transferit el dret preferent a ocupar vacants en els llocs de treball que s'ofereixin per l'Ajuntament, sempre i quan siguin de la mateixa naturalesa o anàloga i idèntica categoria professional.

7. Localització del lloc de treball: El desenvolupament del lloc de treball del personal transferit s'efectuarà al municipi de Palamós.

8. Retorn: En els supòsits d'extinció de l'empresa, extinció de contractes, incompliment de les condicions sociolaborals vigents o de modificació de la mateixa, el personal transferit serà absorbit per l'Ajuntament, amb manteniment de la categoria professional i l'antiguitat que tingui en aquell moment, amb les condicions contractuals que tenien quan van ser subrogats.

9. Acomiadament improcedent: Als efectes previstos a l'article 56 de l'ET, en el cas de donar-se un acomiadament respecte del personal transferit que fos declarat improcedent, l'opció de readmissió o d'indemnització correspondrà al treballador. Si no s'efectua l'opció, s'entendrà que opta per la readmissió. Quan l'opció expressa o presumpta, sigui en favor de la readmissió aquesta serà obligatòria per a l'empresa concessionària.

10. En el cas que es signés un conveni col·lectiu per al personal de l'Ajuntament, aquest serà d'aplicació al personal subrogat procedent de l'ajuntament.

11. Aquests acords seran comunicats per part de l'Ajuntament a l'empresa que pugui resultar adjudicatària a efectes de la seva acceptació.

12. L'Ajuntament i l'empresa adjudicatària, en l'acte de signatura del contracte per a la gestió dels servei, inclourà l'acceptació del pacte de garanties subscrit entre l'ajuntament i la representació dels treballadors.